75 jaar Vrijheid & Verzoening

Anne Frank-bomen geplant in Ahaus en Haaksbergen

Leestijd 1 minuten 192 x bekeken

Op de dag dat het exact 75 jaar geleden was dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd door de geallieerden, plantten de burgemeesters Karola Voss (Ahaus) en Rob Welten (Haaksbergen) twee zogeheten Anne Frank-bomen.

Maandagochtend om 10.00 uur in Ahaus bij het fraaie slot in het centrum van de stad. Anderhalf uur later op de begraafplaats aan de Enschedesestraat in Haaksbergen.

In Haaksbergen speelden de violisten Lynn Vis en Amber Lankheet tijdens het planten muziek uit de film Schindler´s List. Zij deden dat namens de Stichting Muziekonderwijs Haaksbergen. Bram en Jordy, leerlingen van Het Assink lyceum, lazen voor uit het beroemde dagboek van Anne Frank. Beide burgemeesters benadrukten het belang van het nooit vergeten van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

De twee kastanjebomen in Ahaus en Haaksbergen zijn zaailingen van de beroemde boom waar Anne Frank in haar dagboek over schreef. De boom stond in de achtertuin van het Achterhuis in Amsterdam en werd symbool voor het verlangen naar vrijheid. In 2010 waaide de boom om. Zaailingen van de Anne Frank-boom zijn inmiddels over de hele wereld verspreid, zoals in New York, Jeruzalem en Parijs. En nu dus ook in Ahaus en Haaksbergen.

Het planten van de boom in Haaksbergen werd mede mogelijk gemaakt door Uzin Utz Nederland bv en Hartman Hoveniers & Boomverzorgers.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Haaksbergen

 1. 75 jaar Vrijheid & Verzoening

  Dichten over vrijheid

 2. 75 jaar Vrijheid & Verzoening

  Jan Eijsink vertelt over de Bevrijding van Haaksbergen

  Geschreven door RTV Sternet
 3. Haaksbergen samen strerk

  Steun de lokale ondernemer!

  Geschreven door Rond Haaksbergen
 4. 75 jaar Vrijheid & Verzoening

  Haaksbergen als 1e bevrijd in Overijssel

Tip je vrienden

facebook twitter