Geocaching in Haaksbergen

Geschreven door

Eren

Leestijd 3 minuten 2141 x bekeken

Wil jij je omgeving verkennen op een unieke manier? Miljoenen schatten zijn overal op de wereld te vinden, ook in Haaksbergen zijn er genoeg verborgen. Verstopte schatten waar jij waarschijnlijk langsloopt zonder maar een idee te hebben wat er werkelijk ligt. Bij geocaching ga je op speurtocht naar deze mysterieuze schatten!

Wat is Geocaching?

Geocaching is een speurtocht waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon met de functie om ergens ter wereld een zogenoemde ‘cache’ ook wel schuilplaats te vinden. Aan de hand van gps-coördinaten kan je verschillende schatten vinden in verborgen locaties. Geocaches zijn er in alle mogelijke variaties van superkleine kokertjes tot enorme kisten. Het zoeken én vinden van een geocache is super vermakelijk, je ontdekt telkens iets nieuws.

Geocaching is onwijs populair in Nederland, over het hele land zijn momenteel 36.000 geocaches verborgen.

Hoe begin ik met geocaching?

Je wilt opzoek gaan naar je eerste ‘cache’ maar wat heb je nodig? Beginnende geocachers kiezen er vaak voor om een smartphone met de Geocaching app op iOS of Android te downloaden, je kan er ook voor kiezen om een gps-apparaat aan te schaffen. Voordelen bij je smartphone is dat je waarschijnlijk al eentje bezit, en na het downloaden van de app snel kan beginnen met schat zoeken. Het nadeel is dat je gebruik moet maken van data waar eventueel kosten aan verbonden zijn, ook is de gps-ontvanger in een smartphone minder nauwkeurig. Het vinden van een eindpunt is op een gps-apparaat eenvoudiger. Het aanschaffen van een gps-ontvanger is prijzig daarom, raden wij aan om eerst de app te downloaden op je smartphone om te kijken of je het leuk gaat vinden.

Ik heb een geocache gevonden, wat nu?

Elke schat heeft een logboek waarin je jouw naam kan schrijven. Verberg vervolgens de geocache opnieuw op exact dezelfde locatie. Pas op voor een mugler! Dit is iemand die niet op schatten jaagt, maar rond de schat hangt die je hebt gevonden. Muglers zijn niet bekend met het spel en zijn soms van plan de cache te vernietigen of te laten verdwijnen. Na het vinden van een schatkist kan je voorwerpen ruilen of toevoegen, het is niet de bedoeling om alleen voorwerpen uit de cache mee te nemen, maar ook iets van gelijke of grote waarde terug te leggen zoals een mooie sleutelhanger.

Geocachen in Haaksbergen

In Haaksbergen zijn ook genoeg schatten verspreid over de hele gemeente, zowel in het buitengebied als in het centrum. Natuurlijk gaan we niet verklappen waar deze verborgen verrassingen liggen. Dat mag je zelf uitzoeken! Kijk op deze pagina om te beginnen aan je speurtocht in Haaksbergen.

Tips & Tricks

 • Benader geocaches vanuit verschillende hoeken, zodat je ze niet kan missen
 • Vergroot je zoekradius, een gps is niet voor iedereen 100% correct
 • Zoek op bedekte plekken zoals onder stenen, rotsen of vogelhuisjes
 • Respecteer je omgeving, en laat geen troep achter
 • Check de recente logs, dit kan waardevolle informatie bevatten
 • Wees geduldig wanneer je de geocache niet gelijk kan vinden
Download de app op geocaching.nl en begin jouw speurtocht!

Meer verhalen uit Haaksbergen

 1. Doe-tips

  Dit zijn de 6 leukste evenementen in december in Haaksbergen.

 2. Doe-tips

  Ga er op uit! De beste tips voor een onvergetelijk groepsuitje.

 3. Natuur

  In het buitengebied van Haaksbergen hoor je de stilte.

  Geschreven door Boswachter Ellen
 4. Doe-tips

  Dit zijn de 8 leukste evenementen in november in Haaksbergen.

Tip je vrienden

facebook twitter