Bevrijding Haaksbergen | viering 2021

Leestijd 4 minuten 665 x bekeken

Ieder jaar op 4 mei herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook de slachtoffers van andere oorlogen. Dat doen we ook in Haaksbergen en dat doen we ieder jaar mét elkaar.

Dit jaar gaat dat herdenken, net als vorig jaar, vanwege de coronamaatregelen een beetje anders dan anders. Linda Kloppenburg van het organiserend comité legt uit.

Net als voorgaande jaren komt het comité in de weken voor de herdenking bij elkaar. “Dat gebeurt nu digitaal”, lacht Kloppenburg. “Wat dat betreft is er een hoop veranderd. Via Teams krijg je wel leuke inkijkjes bij mensen thuis. Maar wat nog steeds hetzelfde is, dat is dat we in Haaksbergen echt samen optrekken. Herdenken doen we in Haaksbergen samen. Natuurlijk staat er rondom het herdenken al een aantal zaken vast, maar er is ook ruimte voor nieuwe dingen. We kijken bijvoorbeeld met elkaar naar het landelijke thema. Wat kunnen we daar mee? Spreekt het onze inwoners aan? Hoe betrekken we jong en oud erbij?”

Over grenzen heen

Het samen herdenken blijft in Haaksbergen niet beperkt tot de gemeentegrenzen. Zelfs niet tot de landsgrenzen, weet ook Linda Kloppenburg. ”Het is heel bijzonder dat we onze partnergemeente Ahaus betrekken bij de herdenking. Dat is lang niet overal in ons land gebruikelijk. We herdenken al jaren samen met de leerlingen van de Anne Frank Schule en met de bestuurders van partnergemeente Ahaus. Leerlingen van Het Assink bezochten samen met hun Duitse jaargenoten van de Anne Frank Schule het onderduikmuseum in Winterswijk. Ook daar keek men op van dit initiatief.”

Samen verder

Als docente Duits op Het Assink snapt Kloppenburg de gevoeligheden rondom het samen herdenken goed. “Maar we moeten uiteindelijk, met respect voor die gevoeligheden, samen verder”, klinkt het uit de mond van Kloppenburg. “Dat doen we in Haaksbergen al jaren, juist ook met onze Duitse buren. Zo werd vorig jaar een Anne Frank-boom in Haaksbergen geplant en diezelfde dag ook een exemplaar in Ahaus. De herdenking wordt breed gedragen in Haaksbergen. Vele vrijwilligers zetten zich in om de graven van gesneuvelde Canadese soldaten te onderhouden. Basisscholen herdenken samen, steken kaarsen aan en leggen bloemen bij de graven. Verschillende geloofsgemeenschappen komen samen en leggen ook bloemen. Hoe verschillend we ook zijn, we vinden het samen belangrijk om op een waardige manier te herdenken. Daarin zijn we hetzelfde.”

Hoe herdenken we dit jaar?

Kloppenburg vindt het erg jammer dat de herdenking ook dit jaar vanwege de coronamaatregelen sober uitgevoerd gaat worden. “Dat is nu eenmaal zo”, knikt de docente. “We kunnen niet samenkomen, maar vinden het wél belangrijk samen te herdenken. We hebben een manier gevonden waarop dat kan. We gaan dat op afstand en digitaal doen. Een aantal zaken neemt RTV Sternet van tevoren op om het op 4 mei uit te zenden, zodat iedereen het kan meemaken. Denk aan het leggen van bloemen, lichtjes op de oorlogsgraven, een toespraak van burgemeester Welten en nog veel meer. Aansluitend is er een muzikale herdenking door Rutger de Vries en Mathanja Kornelissen, in samenwerking met RTV Sternet en de MBS.”

Kijk thuis mee

Bekijk de uitzending van RTV Sternet op dinsdagavond 4 mei via www.haaksbergeninbeeld.nl/herdenken. Even voor de klok van 20.00 uur is daar een link te vinden waarmee het programma bekeken kan worden. Uiteraard kan een en ander ook naderhand worden teruggekeken.

Femke en Anne-Fleur: “Dit mag nóóit meer gebeuren!”

Het is inmiddels ook in Haaksbergen een goed gebruik om jongeren te betrekken bij het herdenken. Ondanks corona gebeurt dat ook dít jaar, maar dan in aangepaste vorm. Femke en Anne-Fleur zitten in de derde klas van Het Assink lyceum (locatie De Bouwmeester). Zij zijn betrokken bij het leggen van bloemen en vertellen graag waarom ze dat zo belangrijk vinden.

“Het is van belang om te blijven herdenken, want de Tweede Wereldoorlog was een donkere periode in onze geschiedenis. Dit mag nóóit meer gebeuren! Doordat we ieder jaar in onze gedachten stilstaan op 4 mei, herdenken wij de burgers en militairen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. We vinden het daarom ook erg belangrijk om onze school te mogen vertegenwoordigen door het leggen van bloemen. Wij zijn jong en weten natuurlijk niet hoe het was om in de Tweede Wereldoorlog te leven. Doordat ook jongeren betrokken worden bij de herdenking op 4 mei, blijft deze dag in het licht staan en kunnen de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog verteld blijven worden. (Femke en Anne-Fleur, leerlingen Assink Lyceum)”

Meer verhalen uit Haaksbergen

  1. Doe-tips

    Tips voor de meivakantie!

    Geschreven door Corine
  2. Doe-tips

    Wat te doen met Hemelvaart? Vind hier de 5 leukste tips op een rij.

  3. Doe-tips

    Vier Koningsdag in Haaksbergen. De beste tips op een rij!

    Geschreven door Corine
  4. Doe-tips

    Ontdek de Magie van het spoorverleden bij Museum Buurtspoorweg Haaksbergen

    Geschreven door Museum Buurtspoorweg

Tip je vrienden

facebook twitter