Herinneringsplaquette nu voor iedereen toegankelijk

Geschreven door

Arjen

Leestijd 2 minuten 1088 x bekeken

Dinsdag 24 maart is het 75 jaar geleden dat het bombardement op Haaksbergen plaatsvond. Op een toen stralende zaterdagochtend vielen rond half tien meer dan 300 bommen in het gebied van Buurserstraat, Klaashuisstraat, Brink, Beverstraat, Enschedesestraat en Veldkampstraat. Ter herinnering aan die vreselijke gebeurtenis, waarbij 57 doden vielen en meer dan 200 gewonden, is er nu een gedenkplek.

Herdenkingsplaquette

Het Comité 75 jaar vrijheid en verzoening heeft de gedenkplek gerealiseerd op de hoek van Buurserstraat-Klaashuisstraat, midden in het gebied waar de bommen vielen. Hier is een herdenkingsplaquette geplaatst, ontworpen door de Haaksbergse kunstenaar Bart ten Bruggencate. Door de coronacrisis is de officiële onthulling van de plaquette uitgesteld tot later dit jaar. Nabestaanden en betrokkenen hebben hierover inmiddels bericht ontvangen. Vanaf dinsdag is de gedenkplek voor iedereen toegankelijk.

Zichtbare herdenkplekken

De initiatiefnemers van deze plek hebben dinsdagochtend 24 maart een bos bloemen gelegd om dit moment te markeren. Dit gebeurde precies om 9.23 uur, het tijdstip waarop in 1945 de eerste bommen vielen. Er is een bank geplaatst, voor iedereen die behoefte heeft aan een moment van rust en herdenking. Samen met de Anne Frank-boom, die in januari geplant is op de openbare begraafplaats aan de Enschedestraat, zijn dit de twee permanente plekken, waar Haaksbergen in 2020 zichtbaar aandacht schenkt aan het herdenkingsjaar.

In samenwerking mogelijk gemaakt

De gedenkplek is gerealiseerd met giften van nabestaanden, buren en betrokkenen én door financiële bijdragen van Uitvaartvereniging Sint Barbara, de wijkraad Centrum Noordoost, de Vrienden van het Saalmerink en de Lionsclub. Ook de inspanningen door het comité 75 jaar vrijheid en verzoening mag niet onvermeld blijven, evenals die van de vrijwilligers van de Lionsclub. De gemeente Haaksbergen heeft de aanleg en inrichting van de herdenkingsplek mogelijk gemaakt.

Meer verhalen uit Haaksbergen

  1. Doe-tips

    Tips voor de meivakantie!

    Geschreven door Corine
  2. Doe-tips

    Wat te doen met Hemelvaart? Vind hier de 5 leukste tips op een rij.

  3. Doe-tips

    Vier Koningsdag in Haaksbergen. De beste tips op een rij!

    Geschreven door Corine
  4. Doe-tips

    Ontdek de Magie van het spoorverleden bij Museum Buurtspoorweg Haaksbergen

    Geschreven door Museum Buurtspoorweg

Tip je vrienden

facebook twitter