75 jaar Vrijheid & Verzoening

Herziene uitgave 'Vergeten Bombardement'

Leestijd 2 minuten 479 x bekeken

Zaterdagochtend 24 maart 1945 werd Haaksbergen zwaar getroffen door een luchtaanval van geallieerde vliegtuigen. Haaksbergen werd ondergedompeld in diepe rouw. Nu we 75 jaar Vrijheid & Verzoening vieren wil de Historische Kring het verhaal over dit bombardement en de slachtoffers opnieuw verteld hebben. Het in 1995 verschenen boekje over de slachtoffers wordt daarom opnieuw uitgegeven, met nieuwe verhalen en beeld.

Vergissingsbombardement

Op de toen stralende zaterdag kwam al vroeg in de ochtend een abrupt einde. Om 9.15 uur ging het luchtalarm af. Iedereen zocht een veilig heenkomen. Nog geen 10 minuten later klonk het gierende geluid van een ongekend zware bommenregen. Drie formaties van elk zes bommenwerpers van de geallieerde "386 Bomb Group" ontdeden zich door een vergissing van 318 fragmentatiebommen van elk 118 kg.

In rouw gedompeld

De gevolgen van het bombardement waren afschuwelijk. Tal van gezinnen aan de Klaashuisstraat, Brink, Jhr. von Heijdenstraat, Buurserstraat, Veldkampstraat, Wethouder Bevertstraat en de Enschedesestraat werden in rouw gedompeld. Meer dan 200 mensen raakten gewond en 57 mensen vonden de dood. Op de dag zelf stierven 48 mensen, in de dagen daarna nog eens 9 personen. Het jongste slachtoffer was nog geen 2 jaar oud, het oudste slachtoffer zou dat jaar 80 zijn geworden. Velen waren van de ene op de andere dag dakloos.

Rauwe realiteit

De herziene uitgave van het in 1995 verschenen boekje over de omgekomen dorpsgenoten is in tweeën opgedeeld. Het eerste deel omvat grotendeels de originele tekst. In het tweede zijn, naast een brief en twee publicaties, nieuwe getuigenissen opgenomen. Tijdens het samenstellen van deze nieuwe uitgave kwamen er veel verhalen naar boven door broer/zussen of kinderen van de slachtoffers. Betty Morsinkhof, schrijfster van het boek’; ‘De verhalen zijn soms heftig en komen best binnen. Ik heb geprobeerd de verhalen zo op te schrijven alsof de verteller naast je zit. Rauwe realiteit, zoals deze werd beleefd door de ooggetuigen en nabestaanden’

Verkrijgbaar

De nieuwe uitgave van ‘Het vergeten Bombardement’ is verkrijgbaar bij Boek & Buro aan de Spoorstraat en bij Haaksbergen Promotie/VVV(*) aan de Stationsstraat. Prijs van het boek is € 6,00. Leden van de Historische Kring Haaksbergen kunnen het boek voor een speciale prijs bestellen via .

(*) Vanwege de coronamaatregelen is Haaksbergen Promotie/VVV gesloten. Het boek kan besteld worden via . Het boek bezorgen we dan, na ontvangst betaling, bij u thuis (past door brievenbus). Bezorging alleen binnen gemeente Haaksbergen.

Initiatief

Historische Kring Haaksbergen, lid kerncomité Haaksbergen viert 75 jaar Vrijheid & Verzoening, heeft het initiatief genomen voor deze heruitgave. Betty Morsinkhof heeft alle Teksten geschreven. Gerard Vaanhold en Eric Ooink hebben mede met hulp van anderen via betreffende families de foto’s van de slachtoffers verzameld.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Haaksbergen

 1. De leukste campings voor kinderen in Haaksbergen

  Geschreven door Eren
 2. Haaksbergen Promotie

  Up to date plattegrond van Haaksbergen

  Geschreven door Haaksbergen natuurlijk!
 3. Doe Tips

  Geocaching in Haaksbergen

  Geschreven door Eren
 4. Haaksbergen Promotie

  Ha! Het vrijetijdsmagazine van Haaksbergen

Tip je vrienden

facebook twitter