75 jaar Vrijheid & Verzoening

Oproep: Beeldmateriaal voor boek

Leestijd 2 minuten 461 x bekeken
Geschreven door

Peter

Op 1 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Haaksbergen en Twente werd bevrijd van de Duitsers door de geallieerde legers van Britten, Canadezen en Polen. Ter gelegenheid daarvan en van de gebeurtenissen in de oorlog zullen in ons dorp een veelheid van activiteiten plaatsvinden om die gebeurtenis te herdenken en te vieren.

Herdenking bombardement

De periode begint met de herdenking van het verschrikkelijke bombardement dat één week voor de bevrijding nog plaatsvond op en rond de Buurserstraat. Van dat bombardement zal door onze Kring een boek worden uitgegeven met verhalen en foto’s van alle 57 slachtoffers die daarbij te betreuren waren.

Tweede boek

Later dat jaar zal trouwens een tweede boek worden gepresenteerd over alle slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Haaksbergen te betreuren waren. Behalve dorpsgenoten die werden getroffen zoals onze Joodse medeburgers, de gefusilleerde arbeiders van textielfabriek Jordaan en o.m. bij razzia’s voor dwangarbeid in Duitsland opgepakte jongemannen zal ook aandacht worden besteed aan omgekomen leden van geallieerde vliegtuigbemanningen die werden neergeschoten door Duits afweergeschut.

Persoonlijke verhalen

Op 28 april 2020 wordt ’s middags in “De Kappen” een manifestatie gehouden waarin burgers persoonlijke verhalen over gebeurtenissen in Haaksbergen tijdens deze vreselijke oorlog zullen worden vertellen en uniek beeldmateriaal van deze vijf jaren worden vertoond.

Oproep beeldmateriaal en verhalen

Omdat wij zo volledig mogelijk feiten willen vastleggen voor de volgende generaties willen wij u vragen ervaringen van uzelf of van uw naasten die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt op te schrijven en/of foto’s en ander beeldmateriaal van slachtoffers van toen beschikbaar te stellen aan onze Historische Kring Haaksbergen. U kunt het beeldmateriaal tijdens openstellingsuren (ma, di en vr steeds van 9.30-12 en van 13.30-17 uur) brengen naar het Historisch Centrum in het oude gemeentehuis aan Markt 3 of de verhalen en scans inzenden aan: . Natuurlijk zijn onze vrijwilligers bereid ook uw foto’s te scannen. Namens alle vrijwilligers die bij de voorbereiding van herdenkingsactiviteiten zijn betrokken willen wij u alvast hartelijk bedanken voor uw inspanning.

Peter Eijkholt, lid comité “Haaksbergen 75 jaar Vrijheid & Verzoening”

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Peter

Meer verhalen uit Haaksbergen

 1. Museum Buurtspoorweg

  Herfstvakantie bij Museum Buurtspoorweg

 2. Route-Tips

  Op (wandel)pad langs Boerenerven en Hoogveen

 3. Natuur

  Fietsroute die je dag kleurt

  Geschreven door Hermien
 4. Haaksbergen Promotie

  Plek voor een Stagiair Marketing & Communicatie!

Tip je vrienden

facebook twitter