Oproep: Beeldmateriaal voor boek

Geschreven door

Peter

Leestijd 2 minuten 1466 x bekeken

Op 1 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Haaksbergen en Twente werd bevrijd van de Duitsers door de geallieerde legers van Britten, Canadezen en Polen. Ter gelegenheid daarvan en van de gebeurtenissen in de oorlog zullen in ons dorp een veelheid van activiteiten plaatsvinden om die gebeurtenis te herdenken en te vieren.

Herdenking bombardement

De periode begint met de herdenking van het verschrikkelijke bombardement dat één week voor de bevrijding nog plaatsvond op en rond de Buurserstraat. Van dat bombardement zal door onze Kring een boek worden uitgegeven met verhalen en foto’s van alle 57 slachtoffers die daarbij te betreuren waren.

Tweede boek

Later dat jaar zal trouwens een tweede boek worden gepresenteerd over alle slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Haaksbergen te betreuren waren. Behalve dorpsgenoten die werden getroffen zoals onze Joodse medeburgers, de gefusilleerde arbeiders van textielfabriek Jordaan en o.m. bij razzia’s voor dwangarbeid in Duitsland opgepakte jongemannen zal ook aandacht worden besteed aan omgekomen leden van geallieerde vliegtuigbemanningen die werden neergeschoten door Duits afweergeschut.

Persoonlijke verhalen

Op 28 april 2020 wordt ’s middags in “De Kappen” een manifestatie gehouden waarin burgers persoonlijke verhalen over gebeurtenissen in Haaksbergen tijdens deze vreselijke oorlog zullen worden vertellen en uniek beeldmateriaal van deze vijf jaren worden vertoond.

Oproep beeldmateriaal en verhalen

Omdat wij zo volledig mogelijk feiten willen vastleggen voor de volgende generaties willen wij u vragen ervaringen van uzelf of van uw naasten die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt op te schrijven en/of foto’s en ander beeldmateriaal van slachtoffers van toen beschikbaar te stellen aan onze Historische Kring Haaksbergen. U kunt het beeldmateriaal tijdens openstellingsuren (ma, di en vr steeds van 9.30-12 en van 13.30-17 uur) brengen naar het Historisch Centrum in het oude gemeentehuis aan Markt 3 of de verhalen en scans inzenden aan: . Natuurlijk zijn onze vrijwilligers bereid ook uw foto’s te scannen. Namens alle vrijwilligers die bij de voorbereiding van herdenkingsactiviteiten zijn betrokken willen wij u alvast hartelijk bedanken voor uw inspanning.

Peter Eijkholt, lid comité “Haaksbergen 75 jaar Vrijheid & Verzoening”

Meer verhalen uit Haaksbergen

  1. Doe-tips

    Tips voor de meivakantie!

    Geschreven door Corine
  2. Doe-tips

    Wat te doen met Hemelvaart? Vind hier de 5 leukste tips op een rij.

  3. Doe-tips

    Vier Koningsdag in Haaksbergen. De beste tips op een rij!

    Geschreven door Corine
  4. Doe-tips

    Ontdek de Magie van het spoorverleden bij Museum Buurtspoorweg Haaksbergen

    Geschreven door Museum Buurtspoorweg

Tip je vrienden

facebook twitter