Herfstweek; kom je mee naar buiten?

! Vanwege de maatregelen om verspreiding van het corona virus tegen te gaan, zijn samenkomsten en evenementen tot 1 sept a.s. verboden. Dit evenement is afgelast en gaat dus niet door.

IVN Haaksbergen en Natuurmonumenten Twente nodigen je uit om samen naar buiten te gaan. Er is in de herfstvakantie elke dag iets te beleven. Als afsluiting is er de Nacht van de Nacht in het Buurserzand.

Zondag 22 oktober

Paddenstoelenexpeditie

Kom speuren naar heksenkringen, elfenbankjes en eekhoorntjesbrood. Het Buurserzand staat er in de herfst vol mee!

Wist je dat paddenstoelen echte herfsthelden zijn? Het zijn de grootste opruimers en voedselverstrekkers van het bos.

IVN Haaksbergen en Natuurmonumenten nemen je graag mee naar de prachtige wereld van de paddenstoelen. Als detectives gaan we op speurtocht langs de bospaden. Laarzen aan, spiegeltjes mee en zoeken maar. Ga je mee? Als je weet waar je moet kijken, gaat er een wereld voor je open! We komen vast ook nog andere bosbewoners tegen. Meld je aan via www.natuurmonumenten.nl.

Tijd: 10.00-12.00 uur

Prijs: € 2,50 p.p.

Vertrekpunt: Infocentrum De Wakel, Stendermolenweg 9, 7481 PR Haaksbergen.

Maandag 23 oktober

OERRR-tocht naar de Bommelas

Wat gebeurde er vroeger allemaal in het Buurserzand? Ontdek het zelf!

Verrassingen

Start bij De Wakel en ontdek de geheimen achter de markestenen. Wie woonde er in De Bommelas en hoe komen ze aan die naam 'Bommelas'? De wandeling is ongeveer 4 km lang en onderweg kom je vast een paar verrassingen tegen.

Kom je ook? Je kunt starten vanaf 10.00 uur. Meld je aan via www.natuurmonumenten.nl.

Tijd: 10.00-12.00 uur

Prijs: € 2,50 p.p.

Locatie: Infocentrum De Wakel, Stendermolenweg 9, 7481 PR Haaksbergen.

Kinderen kunnen deelnemen onder begeleiding van volwassenen.

Dinsdag 24 oktober

OERRR-Herfsttocht in het Grintenbosch

In de herfst ziet het bos er heel anders uit. De blaadjes hebben allemaal kleuren en vallen van de bomen. Er groeien overal prachtige paddestoelen en je vind er nu heel veel spinnen. We gaan op pad door het bos en gaan op zoek naar paddestoelen, herftsbladeren, kriebelbeestjes en noten en zaden. Ook gaan we mooie herftsstukjes maken die je natuurlijk mee naar huis mag nemen.

Meld je aan via www.natuurmonumenten.nl.

Tijd: 10.00-12.00 uur

Prijs: € 2,50 p.p.

Vertrekpunt: Grintenbosch ingang Geukerdijk, Geukerdijk 107, Haaksbergen.

Donderdag 26 oktober

Bootcampen voor Bikkels

Speciaal voor 'de bikkels' tussen 10 en 14 jaar organiseren we een bootcamp in het Buurserzand deze herfstvakantie.

Buikspieren en boomstammen

Na de warming-up gaan we het Buurserzand in en gebruiken we boomstammetjes, paaltjes, hekjes en banken tijdens ons sportieve rondje. Sluipen als een vos? Ja, dat vereist wat buikspiertraining. Springen als een eekhoorn? We vinden vast een boomstam waar we kunnen oefenen.

Kom maar op!

Trainingspak of andere sportkleding en (oude) gymschoenen zijn natuurlijk wel handig. En jawel ... het kan zijn dat je vies wordt.

Meld je snel aan want vol = vol. Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl.

Tijd: 10.00-12.00 uur

Prijs: € 2,50 p.p.

Locatie: Infocentrum De Wakel, Stendermolenweg 9, Haaksbergen.

Voor de volwassenen die je brengen ligt er een wandelroute klaar.

Vrijdag 27 oktober

Varen, bezoek watermolen en knutselen

Meevaren met de Buurser Pot

Meevaren door de geschiedenis van de Buurserbeek. De Buurser Pot maakt dat mogelijk! Vroeger zorgden dit soort schepen voor vervoer van goederen tussen Ahaus en Deventer. Nu mag je meevaren en vertelt de schipper je alles over de geschiedenis van de boot en de beek.

Naar de watermolen

De Oostendorper watermolen is gebouwd in 1548 en is bijzonder omdat het een water- en oliemolen ineen is. Op de rechter oever staat een korenmolen met twee raderen en op de linker oever een oliemolen met één rad. Tijdens de herfstvakantie krijg je een rondleiding!

Knutselen

We verdelen iedereen over twee groepen. De ene groep gaat dan eerst varen en naar de watermolen, terwijl de andere groep dan gaat knutselen. Daarna wisselen we om.

Meld je snel aan via www.natuurmonumenten.nl. Aanmelden is noodzakelijk want vol = vol.

Tijd: 10.00-12.00 uur

Prijs: € 2,50

Loactie: Het Lankheet, parkeren op de parkeerplaats tegenover Watermolenweg 4.

Kinderen kunnen alleen onder begeleiding van een volwassene mee met de vaartocht en naar de watermolen. Parkeren kan op de parkeerplaats van Restaurant Bi'j de Watermölle, Watermolenweg 3 in Haaksbergen.

Zaterdag 28 oktober

Nacht van de Nacht

Sterren volgen in het Buurserzand

Echt donker

Geniet van de sterren, verbaas je over de stilte rondom het Buursermeertje, ontdek nachtvlinders, voel aan boomstammen, bezoek het originele los hoes 'De Bommelas' en laat je ogen wennen aan het donker. Alle zintuigen worden geprikkeld tijdens deze wandeling. Probeer zo stil mogelijk te zijn zodat je optimaal kunt genieten. Dus ... snaveltjes toe. Spannende verhalen, bijzondere inwoners Tijdens deze Nacht van de Nacht trakteren we je langs de route op sterren en nachtdieren. Luister naar verhalen die alleen in het donker kunnen gebeuren en leer navigeren op de sterren. Natuurlijk is er de sterrenwacht en kom je alles te weten over sterren en inwoners van het bos. Misschien durf je zelfs de toekomst te laten voorspellen bij de astroloog in De Bommelas. Handig om te weten De route is ongeveer 4 km en is zelfstandig te lopen Trek stevige schoenen aan Neem een zaklantaarn mee

Tijd: 19.00-20.00 uur

Prijs: € 10,00 per gezin, lid natuurmonumenten; € 15,00 per gezin, niet-leden. Hiervoor krijgt u ook na afloop een kop koffie, een beker ranja en een pannenkoek.

Locatie: Infocentrum De Wakel, Stendermolenweg 9, Haaksbergen. Betalen kan bij de activiteit zelf aan de kassa. Neem gepast geld mee, u kunt niet pinnen.

Programma

Wanneer

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

Tip je vrienden

facebook twitter