Schaapskudde Haaksbergen

Haaksbergen heeft een uitgebreide schaapskudde die in de zomerperiode (mei t/m oktober) te vinden is op het Haaksbergerveen. De rest van het jaar loopt de kudde in de omliggende weilanden.

Schaapskooi

Jaren is er reikhalzend naar uitgekeken. Eindelijk heeft de Schaapskudde nu een permanent onderkomen. Aan de rand van het Haaksbergerveen zijn een prachtige in het landschap passende stal en kapschuur uit hout opgetrokken.

Kudde

De kudde bestaat uit diverse soorten schapen. Dit heeft enerzijds te maken met de verschillende soorten vegetatie welke op het veen voorkomen en anderzijds moet er ook economisch gefokt worden met o.a. vleesschapen, bedoeld voor de verkoop om zo bij te dragen de kudde in stand te houden. Naast schapen grazen er ook een aantal geiten mee in de kudde. De reden hiervoor is dat er op het veen erg veel berkenopslag voorkomt. De geiten voorkomen dat de berken in korte tijd het veen overwoekeren. Hiermee begrazen zij het Haaksbergerveen met ooien en lammeren en voeren ze met ongeveer 100 schapen wat losse begrazingsprojecten uit voor het Waterschap en Het Lankheet.

Evenementen & activiteiten

Rond Pasen is er Lammetjesdag als educatie-, promotie- en gezinsactiviteit. Daarnaast wordt er jaarlijks in juni een schaapscheerdersfeest georganiseerd in samenwerking met het Scholtenhagen Festival. In oktober zijn de praktijkwedstrijden schapendrijven echte publiekstrekkers. Kijk in de agenda voor de exacte data.

De herder verzorgt lezingen ter promotie van de kudde en het Haaksbergerveen en omringende natuur in de gemeente. Deze lezingen ondersteunen toeristische activiteiten. Daarnaast vindt er educatie plaats aan jeugd en natuurgroepen als IVN, dierenbescherming, scholen, zowel op school, in de stal als in het veld, om kinderen te laten kennis maken met dieren en natuur.

De kudde wordt jaarlijks bezocht door duizenden toeristen, ook jij bent van harte welkom!

Waar is de kudde?

Weten waar de de kudde is? Klik hier.

Route schaapskooi

Volg vanaf de Buurserstraat de bordjes schaapskooi. Op Schansweg over de brug en dan linksaf Welmerweg en rechtsaf De Schapendrift op. Bij een slechte weg de auto parkeren aan de linkerkant van de Welmerweg en ca. 300 meter wandelen naar de schaapskooi.

Of bekijk de website www.schaapskuddehaaksbergen.nl

contactinformatie

voorzieningen

  • Natuur

Tip je vrienden

facebook twitter