Schaapskudde Haaksbergen

Schapen van Schaapskudde Haaksbergen helpen om het beheer van het Haaksbergerveen succesvol voort te zetten. Ze zijn dan ook vaak in het veen te vinden.

Aan de rand van het Haaksbergerveen hebben ze hun eigen onderkomen, een prachtige in het landschap passende schuur ‘Horstervennehoes’ en een voormalig ‘schoapschot’ dat nu dienst doet als educatief centrum.

Nuttig graaswerk

De schaapskudde is nodig voor het beheer van het Haaksbergerveen. Ze doen er zeer nuttig graaswerk om dit mooiste hoogveengebied van Nederland met bijzondere flora en fauna in stand te houden. Schapen zijn heel goed in het gras tussen de heide uit te knabbelen en andere snel groeiende planten als het pijpenstrootje en de adelaarsvaren in toom te houden. Hoogveensoorten zoals veenmos kunnen zo weer beter gedijen.

Educatief Centrum

Op het erf van de Schaapskudde staat een voormalig ‘schoapschot’ uit Buurse dat nagenoeg in oude staat is herbouwd. Schapen overnachten er niet in, dat doen ze in de moderne schaapskooi ‘Horstervennehoes’ op het erf. Het ‘schoapschot’ is ingericht als educatief centrum met een vaste exposite over de schaapskudde en het Haaksbergerveen. Je kunt er smullen van verhalen, weetjes én van koffie/thee met appelgebak…. Voor de kleintjes zijn er interactieve spelletjes en een kleine speeltuin naast het terras. Het educatief centrum is een aantal middagen geopend (zie openingstijden). Bezoek buiten openingstijden en verhuur ruimten is mogelijk voor groepen (families, bedrijven).

! Tijdelijk geen kraamvisite. Vanwege de wettelijke Q-koortsregels -géén contact tussen mens en dier gedurende de geboorteperiode - is kraamvisite niet toegestaan. Ook al zijn de dieren ingeënt tegen Q-koorts.


Verschillende fietsroutes passeren het erf van de Schaapskudde. Een goede afstapper voor een kijkje en een kopje koffie met lekkers.

Fietsroutetip

Evenementen & activiteiten

  • Lente in de Schaapskooi | 18 april 2022 (2e Paasdag)
  • Schaapskudde naar het Veen (eind april/begin mei)
  • Levende Kerststal in de Schaapskooi

Route naar de Schaapskooi

Komend uit Haaksbergen: volg vanaf de Buurserstraat de bordjes ‘Schaapskooi’. Op de Schansweg over de brug en dan linksaf Welmerweg. Dan eerste weg rechtsaf De Schapendrift op. Bij een slechte, drassige weg de auto parkeren aan de linkerkant van de Welmerweg en ca. 300 meter wandelen naar de Schaapskooi.

Of bekijk de website www.schaapskuddehaaksbergen.nl

Openingstijden

maandag 12:00 - 16:30
dinsdag 12:00 - 16:30
woensdag 12:00 - 16:30
donderdag 12:00 - 16:30
vrijdag 12:00 - 16:30
zaterdag 12:00 - 16:30
zondag 12:00 - 16:30

Openingstijden Educatief Centrum. Bezoek buiten openingstijden en verhuur ruimten is mogelijk voor groepen (families, bedrijven).


contactinformatie

voorzieningen

  • Natuur

Tip je vrienden

facebook twitter