Windmolen De Korenbloem

Ooit aan de rand maar nu midden in het dorp staat De Korenbloem, een achtkantige stellingmolen. Vrijwilligers van de Hoksebargse Möll’n houden de molen draaiende. Kom d’r in voor een kijkje in de molen.

Over De Korenbloem

De molen is in 1798 op dit stukje Haaksbergse grond gebouwd. Ook in Haaksbergen greep men in die tijd de kans om een eigen molen te drijven voor het malen van graan. Door de oprichting van de Bataafse Republiek vervielen vele oude privileges en ‘heerlijke rechten’, zoals water- en windrecht en visrecht werden afgeschaft. De gewone burger kon hier nu ook gebruik van maken.

Gedaantewisselingen

De molen heeft door de jaren heen verschillende eigenaren en renovaties gekend. In 1888 was de stelling van de molen dusdanig slecht dat deze gesloopt werd en vervangen door zand. De molen stond nu op een belt, opgeworpen heuvel. Na de restauratie in 1923 kreeg de molen de huidige naam ‘De Korenbloem’. Tot in de jaren 30 werd de molen gerund door een beroepsmolenaar. Daarna raakte de molen ernstig in verval. Uiteindelijk lag er een vergunning klaar voor sloop van de molen. Gelukkig is hier nooit gebruik van gemaakt. De molen is in 1964 aangekocht door de gemeente en bewaard gebleven als monument. Kort leefde de gedachte om de molen te verplaatsen, de huidige locaties was niet de meest ideale ‘leefomgeving’ voor de molen. Buurt samen met inwoners van Haaksbergen waren hier faliekant op tegen. De molen bleef en werd in 1991 nogmaals gerenoveerd tot een maalvaardige achtkantige stellingmolen. Terug naar hoe de molen ooit was geweest.

Optimale windvang

De korenbloem is een bovenkruier. Alleen de kap met het wiekenkruis kan op de wind gezet worden. Zo vangt de molen optimale wind. De lengte van elke wiek is 12 meter, de vlucht (top tot teen) is dan 24 meter. Het getailleerde molenlijf, de achtkant is gedekt met drie lagen schaliën, gemaakt van geteerd eikenhout. Een typerende toepassing voor Oost-Twente en de Gelderse Achterhoek. Het zou goed kunnen dat de molen ooit ook als pelmolen heeft gediend. Bij gunstige wind werd dan gerst tot gort gepeld. Binnen bestaat de molen uit een begane grond met vier zolders.

Vereniging Hoksebargse Möll’n

De vrijwilligers van de Hoksebargse Möll’n houden zowel Windmolen De Korenbloem als De Oostendorper Watermolen draaiende. Beide molens zijn wekelijks open. De Korenbloem elke zaterdagmiddag en de Oostendorper Watermolen elke zaterdag- en woensdagmiddag. Door het jaar heen zijn er demonstratiedagen, o.a. tijdens de jaarlijkse Nationale Molendag. Er wordt dan meel gemalen en olie geslagen. Rondleidingen zijn ook mogelijk.

Molenproducten

In de Oostendorper Watermolen zijn molenproducten te koop zoals, volkoren-, tarwe-, en rogge bloem, roggemeel, pannenkoekmeel, muesli, kruidkoekmeel, havermout, lijnzaad, lijnolie en lijnkoeken.

Meer informatie

  • Prijzen rondleiding (buiten openingstijden): Groepen (vanaf 8 personen) € 2,00 p.p. + € 30,00 toeslag | Scholen buiten Haaksbergen € 1,00 p.p. | Scholen in Haaksbergen € gratis.
  • Rondleiding boeken (minimaal 14 dagen van te voren) via Haaksbergen Promotie/VVV, T 053 5722811 of info@haaksbergennatuurlijk.nl.
  • Bruidsreportage: € 50,00.
  • www.haaksbergsemolens.nl
Of bekijk de website haaksbergsemolens.nl/

Openingstijden

maandag gesloten
dinsdag gesloten
woensdag gesloten
donderdag gesloten
vrijdag gesloten
zaterdag 14:00 - 17:00
zondag gesloten

contactinformatie

Tip je vrienden

facebook twitter