Het Witte Veen is een uniek gebied met de bekendste smokkelroute tussen Nederland en Duitsland. Midden in het gebied staan nog altijd de oude grenspalen van Bentheimer zandsteen uit de 18e eeuw. Vroeger was het een groot, wild hoogveengebied, later werd het afgegraven ten behoeve van de landbouw. Tegenwoordig herstellen Natuurmonumenten en Duitse natuurbeheerders het natuurlijk karakter van het hoogveen.

Ooit was het Witte Veen een uitgestrekt hoogveengebied waar boeren schapen lieten grazen. Het veen werd afgegraven, ontgonnen en ingericht als landbouwgebied. Natuurmonumenten heeft nu een groot deel van het gebied in onderhoud. Het streven is om het oude karakter waar mogelijk te herstellen. Schotse Hooglanders houden het gebied open en zorgen daarmee voor variatie in de plantengroei. Er zijn poelen en slenken gegraven om de achteruitgang van amfibieën te stoppen. Met succes: het aantal boomkikkers is toegenomen!

Dwalen door het hoogveen

In ongeveer twee uur dwaal je door een prachtig natuurgebied met ruige graslanden, poelen, heide, bos en hoogveen. Als je goed luistert kun je in het voorjaar de boomkikker horen. Op de velden groeien klokjesgentiaan, veenpluis, eenjarig wollegras en lavendelheide. Handig om te weten: parkeer bij Restaurant & Watermolen de Haarmühle zodat je ook een stukje over de grens mee kan pakken voor de ultieme beleving! Als wandelaar kun je hier dus goed vertoeven. Met de goed gemarkeerde wandelpaden die door het reservaat slingeren en je meenemen op ontdekkingstocht door de verschillende landschappen.

Tip je vrienden

facebook twitter