Natuur

Bijzondere route, tussen groen, dorpen én flamingo's.

Geschreven door

Anna Volmer

Leestijd 3 minuten 2244 x bekeken

De Flamingoroute loopt ‘ein bisschen’ door Nederland en door Duitsland. De totale lengte is 450 km! Een lange route, fietsen of wandelen in één dag dat zit er niet in. Maar dat hoeft ook niet. De ronde van de Flamingoroute maakt gebruik van de paden van het in het Münsterland gangbare honingraatnetwerk en het Nederlandse knooppuntsysteem. Dat maakt het probleemloos uitstippelen van korte dagtochtjes gemakkelijk.

Ideale begeleiders om de Flamingoroute te ontdekken zijn de ‘De Flamingoroute fiets en wandelgids’ en de ‘Fietsroute Netwerkkaart Zuid-Twente’. Bepaal van te voren waar je wilt starten en neem de tijd om prachtige natuur, mooie dorpen en regionale bijzonderheden te ervaren.

Waarom Flamingoroute?

De sierlijke Flamingo met hun wit met roze kleuren, hun lange nek en extreem lange poten die in Het Zwillbrocker Venn vertoeven geven de naam aan de route. Twee soorten flamingo’s leven in het Zwilbrocker Venn, de gewone en de Chileflamingo. In de lente trekken de flamingo’s naar het Zwillbrocker Venn. Is hun broedperiode succesvol dan blijven ze vaak tot september, soms vertrekken ze al eerder. Het eilandje midden in het Zwillbrocker Venn is al vanaf begin jaren tachtig hun broedplek. Vanuit de ‘vogeluitkijkhut’ aan de rand van het Venn kun je de prachtige vogels onopgemerkt bekijken en fotograferen. Een flamingo spot je hier gewoon in de natuur, hoef je niet voor naar een dierentuin.

Meer weten over de Flamingo's en het Zwillbrocker Venn? Breng een bezoek aan Biologische Station Zwillbrock.

Startpunten

Meer dan flamingo’s

De route heeft meer dan alleen flamingo’s. De route doorkruist talrijke natuurgebieden, mooie dorpen en regionale bijzonderheden. Grote kans dat je onderweg ook andere dieren spot; Schotse Hooglanders in het Witte Veen, groene specht in het Buurserzand of adders in het Haaksbergerveen. Al je zintuigen worden prettig geprikkeld: de natuur zie, hoor en voel je om je heen; overvliegende watervogels, rond zoemende bijen, het geluid van water dat stroomt over de stenen of de wind die speelt met de droge bladeren in de herfst, de geur van een fris bos. En hoe fijn om tijdens een warme dag in de zomer heel even jouw handen nat en koel te maken in één van de beken.

Combi van natuur en cultuur

Tijdens het fietsen of wandelen kun je heel veel dingen zien en beleven. Aan de ene kant heb je talrijke natuur met een diversiteit aan dieren en planten aan de andere kant heb je dorpen met fraaie bezienswaardigheden als kastelen (Kasteel Ahaus, Waterkasteel Gemen in Borken), kerken (Pancratiuskerk in Haaksbergen), molens (Oostendorper Watermolen in Haaksbergen, Piepermolen in Rekken), en musea (Industriemuseum in Bocholt, Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen, Museumfabriek in Enschede).

Soms in Nederland, manchmal in Deutschland

Onopgemerkt passeer je op de route de grens, je pakt een stukje Twente, Achterhoek en buitenland, Duitsland mee. Op de gehele route kom je de volgende steden en dorpen tegen: Haaksbergen, Buurse, Enschede, Alstätte, Gronau, Heek, Schoppingen, Ahaus, Legden, Stadtlohn, Gescher, Velen, Borken, Rhede, Bocholt, Oeding, Sudlohn, Vreden, Winterswijk, Groenlo, Zwillbrock en Eibergen.

Haaksbergen natuurlijk

Meer verhalen uit Haaksbergen

 1. Doe-tips

  Tips voor de meivakantie!

  Geschreven door Corine
 2. Doe-tips

  Wat te doen met Hemelvaart? Vind hier de 5 leukste tips op een rij.

 3. Doe-tips

  Ontdek de Magie van het spoorverleden bij Museum Buurtspoorweg Haaksbergen

  Geschreven door Museum Buurtspoorweg
 4. Doe-tips

  Voetgolf in Twente

Tip je vrienden

facebook twitter