Landgoed Het Lankheet

De geschiedenis van landgoed Het Lankheet gaat terug tot 1188. Het rijke verleden heeft een nieuwe toekomst gekregen.

Landgoed Het Lankheet ligt tussen twee beekdalen met een centrale rug als waterscheiding. Karakteristiek voor dit landgoed zijn de uitgestrekte bossen met verspreid gelegen heidevelden. Ook zien we hier nog het oude hoevenlandschap met essen, houtwallen en hakhoutbosjes. Om een beeld te krijgen van de verschillende terreintypen op het landgoed volgt hier een globale oppervlakteverdeling: naaldbos (260 hectare), loofbos (60 hectare), heide en vennen (60 hectare). De bossen van het landgoed zijn bekend onder de namen Hoonesbos, Assinkbos en Lankheterbos. In deze bossen staan veel bomen van meer dan 150 jaar oud.

Het landgoed werd in maart 1895 gekocht door Gerrit Jan van Heek senior, medeoprichter van de firma van Heek & Co in Enschede. Het landgoed en de eigendommen van het landgoed zijn momenteel ondergebracht bij de NV Lankheet.

Waterpark Het Lankheet

Onderdeel van Landgoed Het Lankheet is het Waterpark. Hier zijn verschillende eigentijdse landschapsprojecten te zien waarin waterzuivering, energiewinning, multifunctionele klimaatbossen, houtteelt en kunst een belangrijke rol spelen. Dit kennis- en belevingspark biedt interessante en spannende activiteiten voor jong en oud. Wandelroutes zijn er te over, er zijn rondleidingen, educatieve programma’s, lezingen en een aantal keer per jaar kan er in het kleine amphitheater genoten worden van muziekuitvoeringen.

Excursie: Waterpark Het Lankheet

Ieder eerste zaterdagochtend van de maand zijn er publiekswandelingen in het Waterpark. Deskundige gidsen weten u van alles te vertellen en uit te leggen over de rijke cultuurhistorie van dit gebied, het ecologisch waterzuiveringssysteem en over het deels herstelde vloeiweidensysteem. Een kijkje bij het bijzondere architectonische boothuis en de houtvesterij zijn ook onderdeel van de ontdekkingstocht. Meer informatie? Klik hier.

Buurserpot

De scheepvaartgeschiedenis speelt een prominente rol op landgoed Het Lankheet. Van de 15e eeuw tot de eerste helft van de 19e eeuw vervoerde een kleine zomp allerhande vracht zoals ‘poteerde’ (witte klei), etenswaren, brandewijn en textiel over de Buurserbeek. Sinds 2014 vaart van april t/m oktober een replica van deze historische platbodem weer over een deel van dit traject. Vaar eens mee met de Buurserpot en luister naar de anekdotes van de potschippers en geniet ondertussen van de prachtige natuur rondom de beek. Reserveren via Haaksbergen Promotie / VVV Haaksbergen, T 053 5722811, E info@vvvhaaksbergen.nl, www.vvvhaaksbergen.nl.

Of bekijk de website www.hetlankheet.nl

contactinformatie

voorzieningen

Type
  • Natuur

Tip je vrienden

facebook twitter