navigatie overslaan

Grintenbosch

Wandel door een Engelse landschapsstijl, afgewisseld met verschillende bomen, insecten, planten en bloemen.

In de tweede helft van de 19e eeuw werd het Grintenbosch aangelegd in Engelse landschapsstijl met een statige beukenlaan, kronkelpaden en karakteristieke vrijstaande bomen. Grintenbosch heeft zijn naam te danken aan het grind dat in de grond zit. In 2002 kreeg Natuurmonumenten 6 hectare van het bos van de Stichting Leppink-Postuma.

Bomen in het bos

In de natuur van het Grintenbosch kom je verschillende bomen tegen. Op de vochtige stukken in het bos groeien veel berken en zomereiken, terwijl op de drogere stukken wintereiken en beuken staan. Maar ook douglassparren en lindes vind je terug in de natuur. Dode bomen worden niet uit het bos verwijderd, want het zijn ideale woningen voor spechten en andere dieren. Ook planten, paddestoelen en insecten maken gretig gebruik van dode bomen. Dood hout is dus vol leven.

In het bos over natuur leren

Sinds 2004 leren basisscholieren uit Haaksbergen in het Grintenbosch over de natuur. Ze krijgen les over de natuur in de speciale voorlichtingsschuur Kateaker, wat Twents is voor eekhoorn! Deze schuur is gebouwd op de fundamenten van het voormalige theehuis van het landgoed. Natuurmonumenten biedt het programma aan in samenwerking met het IVN Haaksbergen en inmiddels hebben 2500 basisscholieren kennis kunnen maken met de natuur van het bos!

Routeflyer: Rondje Grintenbosch

Geniet 7 kilometer lang van de Engelse landschapsstijl afgewisseld met verschillende bomen, insecten, planten en bloemen. Het rondje is ook geschikt voor mensen met een rollator, rolstoel of scootmobiel.

Ommetje Veldmaat (7 km)

Wandelen door een eeuwenoud boerenlandschap, afgewisseld met heidevelden, vennetjes en mooie kleinschalige bossen. De wandeling is aangegeven met gele routepijlen, heeft een lengte van bijna 10 kilometer, maar is eenvoudig in te korten. Hij voert langs de mooiste plekjes in de Veldmaat.

Categorieën