Ommetje Veldmaat (10 km)

Wandelen door een eeuwenoud boerenlandschap, afgewisseld met heidevelden, vennetjes en mooie kleinschalige bossen.

Onderweg

De retentievijver is een vrij nieuwe aanwinst voor de Veldmaat. Je kan hier een 'trek' pondje nemen naar de overkant. Een deel van de wandeling neemt je mee door het Grintenbosch. In tijden van de textielindustrie kocht de textielfabrikantenfamilie Jordaan dit stukje grond, toen nog een stukje heide. Zoon Hendrik liet hier in Engelse landschapsstijl een bos aanplanten met statige beukenlaan. Ongeveer halverwege tikt de wandeling het Buurserzand aan en wandel je langs het Galgenslat. Nu een rustig vennetje met rondom heide en bos. Maar in de 15e tot 18e stond hier een galg. Er speelden zich toen hele andere macabere taferelen af.

Gele pijlen en voetjes

De hele wandeling is aangegeven met gele routepijlen, heeft een lengte van bijna 10 kilometer, maar is eenvoudig in te korten.

Start

Bonifatiuskerk, Veldmaterstraat 61-63, Haaksbergen

Routekaart

Een routekaart met informatie over bijzondere plekken langs de route is verkrijgbaar bij Haaksbergen Promotie/VVV of download hier de route.

Ommetje Veldmaat is onderdeel van het Routenetwerk Twente. De Wandelnetwerkkaart met o.a. dit ommetje is verkrijgbaar voor € 4,95 bij Haaksbergen Promotie/VVV. Ommetje Veldmaat is gemarkeerd met gele pijlen en voetjes.

Ook is het ommetje te vinden in de gratis app 'Wandelen in Overijssel' (iPhone en Android).

Ooit een 'maat in het veld'

De Veldmaat ligt in het noorden van de gemeente Haaksbergen. Tot in de 17e eeuw was dit gebied woest en onherbergzaam. Eerst rond 1615 werd in het Stepelerveld een stukje grond ontgonnen om als weidegrond of hooimaat te dienen. Aldus kreeg deze ‘maat in het veld’ de naam ‘Veldmaat’. Na verloop van tijd ontstond hier een buurschap waarvan meerdere boerderijen deel uitmaakten. Met de bouw van de Bonifatiuskerk in 1934 verschoof het centrum van de buurschap naar het zuiden en kwam het huidige kerkdorp De Veldmaat tot stand.

contactinformatie

 

Veldmaterstraat 61-63
Haaksbergen

voorzieningen

Type route
  • Wandelroute
Type
  • Natuur

prijzen

gratis Entreeprijs

Tip je vrienden

facebook twitter