navigatie overslaan

Dwars door Twente

Yuna en Fieke op roadtrip door de textielhistorie van Haaksbergen.

  • Leestijd 1 min
  • Gelezen 15466 keer
  • Geschreven door Bertine & Vincent

In Dwars door Twente gaan we in een reeks afleveringen op roadtrip dwars door het Twentse land. Vinger op de kaart en rijden maar! In deze aflevering duiken Fieke en Yuna in de textielhistorie van Haaksbergen en genieten ze van de prachtige landschappen. Dat zorgt voor een leerzame dag vol afwisseling, met bijzondere ontmoetingen en unieke plekken.

Benieuwd? Lees meer over hun dag óf bekijk de video van de roadtrip.

play

Één dag in Haaksbergen

09:00

Het Glazen Bos van Haaksbergen

Yuna en Fieke starten de dag bij het Het Glazen Bos. Een kunstwerk van Gerard Koopmans bestaande uit twaalf glazen panelen met daarop bloeiende bomen geschilderd. Het werk werd in 1988 geleend van het Rijksmuseum ter ere van het 800-jarig bestaan van Haaksbergen. Een jaar lang genoten inwoners zo veel van Het Glazen Bos, dat het uiteindelijk werd aangekocht en nu een vast onderdeel is van de omgeving.

Het kunstwerk staat aan de voet van het uitgestrekte Park Scholtenhagen. Dit park is door de plaatselijke textielfabrikant Willem Hendrik Jordaan begin 1900 geschonken aan de Haaksbergse samenleving. Het heeft een prachtige vijver, kinderboerderij, overnachtingsaccommodaties, een zwembad en met meerdere sportvoorzieningen is dit dé plek voor rust en ontspanning.

10:00

Opstarten bij Theeschenkerij de Jordaan

Hoe beter op gang te komen dan met een kopje thee? Daarvoor gaan Yuna en Fieke langs bij Theeschenkerij de Jordaan. Tijdens hun bezoekje leren ze over het rijke textielverleden van de omgeving en het theehuis. Het huis was vroeger namelijk een woonhuis voor de werknemers van textielfabrieken in de omgeving. Na hun kopje thee bekijken de vriendinnen op de bovenste verdieping van het huis de permanente expositie over de Koninklijke textielfabriek Jordaan & Zn. Destijds een van de grootste werkgevers. In heel Nederland bekend om het merk ‘Jorzolino’ met kroontje’ van degelijk huishoudtextiel.

12:00

Kolenscheppen in Museum Buurtspoorweg

Altijd al eens in een stoomtrein willen zitten? Dat kan in Haaksbergen! In Museum Buurtspoorweg laten Yuna en Fieke zien, hoe de stoomtreinen op gang kwamen door het kolenscheppen. De treinen werden ingezet om kolen uit Duitsland te halen, waarop de stoommachines in de textielfabriek meer en harder konden werken. Zo leverde het lokaalspoor een flinke bijdrage aan de textielindustrie in Haaksbergen en omstreken. Dat wordt doorscheppen met die kolen Fieke!

14:00

Cruisen door het Buurserzand

Onderweg naar de volgende locatie, rijden de meiden door het Buurserzand. Een uitgestrekt natuurgebied dat prachtig paars kleurt als de heide in bloei staat. Ooit was het een woest gebied dat door de lokale textielfabrikant van Heek werd gekocht en gebruikt om arbeiders te laten recreëren. Begin 20e eeuw heeft de weduwe van Van Heek het gebied als eerste natuurgebied van Overijssel geschonken aan Natuurmonumenten.

Tip: in augustus staat de heide hier indrukwekkend in bloei!

15:00

Hotel de Watermölle

Even bijkomen van alle kennis! De meiden komen aan bij Hotel de Watermölle, vernoemd naar de oude watermolen uit 1548 naast het hotel. Yuna en Fieke slapen vanavond in kamer ‘De Riet’, één van de oude stallen van vroeger. Het hotel is een perfecte uitvalsbasis om de rest van de omgeving te verkennen. Dat kan bijvoorbeeld gemakkelijk op de fiets! Vlakbij vind je Landgoed het Lankheet en de Buurserbeek. Ook liggen de natuurgebieden het Haaksbergerveen Witte Veen en het Buurserzand op steenworp afstand.

16:30

Napraten met een borrel

Na deze dag vol kolenscheppen, uitstapjes naar het textielverleden en door de natuur cruisen kan de machinistjas uit. Yuna en Fieke pakken er een glaasje wijn bij om deze mooie dag af te sluiten. Hoe kan dat beter met het prachtige uitzicht vanaf de eeuwenoude watermolen.

Bekijk meer afleveringen van Dwars door Twente

Wat vind je van dit verslag?

Geschreven door Bertine & Vincent

De tukkers Bertine Kleinjan en Vincent Croce werkten samen tijdens de bijzondere fotoreeks "Op eigen wijze". Fotograaf Vincent bracht 10 typische Twentse tradities in beeld. Wat is het verhaal achter deze bijzondere gebruiken? Schrijfster Bertine dook in de historie en neemt je mee in het verhaal aan de hand van verrassende feiten.