navigatie overslaan

Een moment met

Leonie ter Braak: “Ik kijk met plattelandsogen naar Amsterdam”

  • Leestijd 7 min
  • Gelezen 17239 keer

Ze doorbreekt graag taboes, heeft het humor-gen van haar vader en is nog altijd onder de indruk van de stilte in Twente. Ex-model, actrice en presentatrice Leonie ter Braak vertelt openhartig over haar leven in Amsterdam en haar nieuwste televisieprogramma.

We hebben afgesproken in Amsterdam in het Lloyd Hotel. Een iconische plek en dichtbij Leonies huidige werkgever Talpa Networks. Terwijl ze poseert voor de fotoshoot vertelt ze hoeveel energie ze krijgt van Amsterdam waar ze met haar vriend Floris Koch en hun zoontjes James en Valentijn woont. “Er is zoveel energie in deze stad, het bruist. Het grappige is dat ik, toen ik hier in 2005 kwam wonen, Amsterdam eerst heel saai vond. Ik verhuisde van New York, waar ik een half jaar heb gewoond voor mijn modellencarrière, rechtstreeks naar Amsterdam. Ondanks dat ik maar een paar maanden in New York heb gewoond, was de overgang groot. In New York gaat het leven 24/7 door, in Amsterdam stopte het destijds om twaalf uur ’s nachts.”

"Ik reisde de hele wereld over, maar kwam altijd weer terug naar Buurse"

Nuchtere kijk op het stadse leven

Het is duidelijk dat Leonie zich helemaal thuis voelt in onze hoofdstad. Dat neemt niet weg dat ze haar Twentse roots koestert. Sterker nog, sinds haar vertrek uit haar geboortedorp Buurse voelt ze zich meer Tukker dan ooit. “Ik koester mijn Twentse afkomst, maar houd ook van de Amsterdamse mentaliteit. Soms is er het gevecht waar je thuis hoort, maar ik heb eigenlijk het beste van twee werelden. Het fijne is dat ik met plattelandsogen naar Amsterdam kijk. Die nuchterheid heb ik nog steeds.” Het is aan haar veilige en fijne jeugd in Buurse, het echte Twentse platteland zoals Leonie het zelf omschrijft, te danken dat ze zich op jonge leeftijd staande heeft weten te houden in de harde modellenwereld vol glamour en prestige. “Mijn familie en Buurse zijn altijd mijn rustpunten geweest. Ik reisde de hele wereld over, maar kwam altijd weer terug naar Buurse. Met mijn jeugdvriend Chris woonde ik in een zomerhuis aan de Buurserbeek. We maakten kampvuren, vingen vis uit de beek en hebben heel wat gefeest met onze vrienden. Een geweldige tijd!”

Ontdekken

De modellenwereld heeft Leonie al lang en breed achter zich gelaten. De covers van internationale modebladen heeft ze ingeruild voor een plek op de beeldbuis. De afgelopen twintig jaar was onder meer te zien in de programma’s En dan nog even dit (RTV Oost), Van Jonge Leu en Oale Groond (RTV Oost), Goedemorgen Nederland (WNL), Marktplaats: Heel Holland handelt (SBS), Keuringsdienst van Waarde (KRO) en Mars versus Venus (SBS). “Het zijn hele diverse programma’s. Ik probeer me niet te confirmeren aan een bepaald pad dat je in de televisiewereld zou moeten belopen volgens sommige mensen. Dat zie ik eerder als een beperking. Voor mij is het belangrijkste dat ik iets leuk vind om te doen, dat ik er van kan leren en nieuwe dingen mag ontdekken.”

"Gaandeweg mijn carrière heb ik ontdekt dat ik van echte verhalen houd"

Aangrijpende verhalen

Vanaf september kan ze aan haar tv-carrière weer een ander mooi televisieprogramma toevoegen: Niets liever dan een kind. Hiervoor volgde ze anderhalf jaar lang stellen en singles met een diepe kinderwens, maar bij wie het niet lukt om op de traditionele manier kinderen te krijgen. “Het heeft mij aangegrepen als moeder. Ik realiseer mij nu ook des te meer dat het echt niet vanzelfsprekend is om moeder te worden. Met dit programma willen we een taboe doorbreken. In deze tijd van de vele perfecte plaatjes op sociale media is het belangrijk om ook het echte leven te laten zien. Want zeg nu eerlijk, om bijvoorbeeld als man te zeggen dat je zwak zaad hebt, is nogal wat. De mensen die hebben meegewerkt aan Niets liever dan een kind, geven zich, soms letterlijk, bloot. Ik ben zelfs bij een bevalling geweest. Gaandeweg mijn carrière heb ik ontdekt dat ik van echte verhalen houd, verhalen over mensen zoals ‘Niets liever dan een kind’. En als het even kan ook nog met humor zoals in ‘Markplaats’.”

Humor-gen

omschrijving
omschrijving

Over humor gesproken, naar eigen zeggen heeft Leonie het zogenaamde humor-gen geërfd van haar opa en vader. Thuis in Buurse werd er altijd veel gelachen. “Als er iets vervelends gebeurde, zei hij altijd ‘het is niet zo donker of het wordt wel weer licht’. Ik maak ook graag mensen aan het lachen. Dat geeft een magisch gevoel. Mijn diepe wens is dan ook om een absurdistisch programma te maken, zoiets als Draadstaal, Toren C of de TV-kantine.”

Op haar best

Zo blijkt maar weer dat Leonie niet in een hokje te plaatsen is. Precies wat ze ook absoluut niet wil. “Ik wil altijd open staan voor avonturen en houd van een gekleurd palet. Ik moet verschillende dingen proberen om uit te vinden wat bij mij past. Mijn adagium is: ‘Als ik een programma maak waar ik volledig achter sta, ben ik daar trots op. Ongeacht de kijkcijfers. Ik ga graag met plezier naar mijn werk waar ik mag werken met leuke mensen waar ik veel van kan leren. Mezelf kunnen ontwikkelen vind ik namelijk heel belangrijk.”

Twents avontuur

Naast de opnames voor Niets liever dan een kind, beleefde ze in 2020 nog een ander avontuur. Een Twents avontuur om wel te verstaan waar haar hart een grote sprong van maakte. In 2020 verscheen de Twentse film De Beentjes van Sint Hildegard, een komisch drama over het los willen breken uit vastgeroeste patronen. In deze film speelt Leonie de dochter van Jan (Herman Finkers) en Gedda (Johanna ter Steege). “Destijds voor het programma Jonge Leu en Oale Grond, had ik al een eureka-gevoel. Toen ik hoorde dat ik auditie mocht doen voor De Beentjes van Sint Hildegard, voelde ik weer diezelfde blijdschap. Johanna stond al heel lang op mijn lijstje van mensen met wie ik ooit graag zou willen samenspelen. En Herman is gewoon een bijzondere man, een hele eer om mee samen te werken. Deze film is dan ook een droom die uitkomt. Ik weet nog heel goed hoe ik als tienjarig meisje meespeelde in een toneelstuk op school. Het gevoel dat ik kreeg toen ik opkwam, voel ik nu nog. Als jong meisje wilde ik graag naar de Toneelschool, maar dat werd mij toen afgeraden. Dat heb ik destijds echt moeten loslaten. Spelen is mijn diepe passie, en nu komt het alsnog op mijn pad. Als ik na de opnames weer terug kwam in Amsterdam, zei mijn vriend zelfs dat hij mij in tijden niet zo gelukkig heeft gezien. Dat zet je wel aan het denken.”

"Het eerste dat ik hoor is stilte"

Levensles

De afgelopen jaren heeft ze één belangrijke les geleerd: grenzen stellen aan je ambities en genieten van wat je al hebt. “Als je alleen maar bezig bent met je ambities, met de volgende stap, ben je niet meer bezig met wat je nu hebt. Dat inzicht is bij vooral gekomen toen mijn jongens geboren werden. Mijn focus ligt op het nu en mijn gezinsleven. Ik word gelukkig als ik door Amsterdam fiets, met vrienden afspreek. Wel wil ik mijn jongens meegeven dat er ook iets anders is dan Amsterdam. Dus gaan we als het even kan naar mijn ouders in Buurse waar we langs de beek lopen, echte sterren zien en genieten van de natuur. Het moment alleen al als ik daar uit de auto stap, is bijzonder: het eerste dat ik hoor is stilte. Net alsof je onder water zwemt. Dan realiseer je je pas hoeveel geluid er is in Amsterdam. Floris en ik kijken wel om ons heen naar een huis buiten de stad, maar dat benauwt mij. Ik mis nog teveel de energie van de stad, blijkbaar ben ik nog niet zover. Maar ik sluit zeker niet uit dat we ooit verhuizen naar een plek met meer rust. Een plek zoals Buurse in Twente.”

Wat vind je van dit artikel?