Langs Hereford Rund en Schotse Hooglander (48 km)

Ontdek met deze fietstocht de prachtige natuurgebieden rondom Haaksbergen. U fietst langs waterpark Het Lankheet, door het Haaksbergerveen, het Witte Veen en het Buurserzand.

En wie weet, treft u onderweg de schaapskudde, grazende Hereford runderen of de imposante Schotse hooglanders. Veel fietsplezier!

Fietsroute

omschrijving
omschrijving

Afstappers:

1) Waterpark Het Lankheet (Veldwerkcentrum)

Historie en innovatie gaan hier hand in hand. Eigentijdse landschapsprojecten op het gebied van waterzuivering, energiewinning, multifunctionele klimaatbossen en hout- teelt geven een vooruitblik hoe het landschap van de toekomst een onontbeerlijke plaats in ons dagelijkse leven gaat innemen. Dwars door het landgoed lopen verschillende wandel- en fietsroutes.

2) Haaksbergerveen

Geniet van veenbossen, actcief hoogveen en prachtige planten waaronder de klokjesgentiaan. De grote schaapskudde en de Hereford runderen houden de heide vitaal.

3) De Bommelas

Dit originele, Twentse ‘Los hoes’ is omstreeks 1850 gebouwd. Dieren en mensen leefden in één ruimte. De laatste bewoner ging graag aan de boemel (feesten) en stond bekend als schelm (dondersteen), ‘oas’ in het Twents. Dat leverde hem de bijnaam ‘bommel-oas’ op.

4) Horstervennehoes & Educatief Centrum

De grote schaapskudde in het Haaksbergerveen houdt het veen vitaal. Vanaf 2017 overwinteren de schapen in de nieuwe schaapskooi (schaapschot) aan de Schapendrift. De schaapskooi is op afspraak te bezichtigen. Een dagje op pad met de herder kan ook. In het nieuwe Educatief Centrum is een multimediale expositie ingericht over de Schaapskudde en het Haaksbergerveen. Het centrum is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag.

5) Oostendorper Watermolen

Één van de oudste (1548) nog werkende ‘dubbele’ waterradmolens in Nederland. Op de rechteroever staat een korenmolen met twee raderen en op de linkeroever een oliemolen met één rad. Deze combinatie maakt de molen zo bijzonder. April t/m september woensdag en zaterdag geopend van 14.00-17.00 uur. Rondleidingen ook op afspraak.

Deze routeflyer met routebeschrijving is verkrijgbaar bij Haaksbergen Promotie/VVV Haaksbergen aan de Stationsstraat 3 in Haaksbergen.

  • Online is de route te vinden op route.nl en te downloaden als gps route.

contactinformatie

 

Stationsstraat 3
7481JA Haaksbergen

0535722811

Tip je vrienden

facebook twitter