Venenroute (47 km)

Deze 47 km lange fietsroute voert via knooppunten door de prachtige natuurgebieden rondom Haaksbergen.

Via de knooppunten fietst u langs ecologisch Waterpark Het Lankheet, door zeldzaam hoogveennatuur van het Haaksbergerveen, het grensoverschreidende Witte Veen en langs dopheide en eeuwenoude jeneverbes in het Buurserzand. En wie weet, treft u onderweg de schaapskudde, grazende Hereford runderen, heidekoetjes of de imposante Schotse hooglanders. Veel fietsplezier!

Fietsroute

omschrijving

Afstappers:

1) Het Lankheet (Veldwerkcentrum)

Historie en innovatie gaan hier hand in hand. Eigentijdse landschapsprojecten op het gebied van waterzuivering, energiewinning, multifunctionele klimaatbossen, houtteelt geven een vooruitblik hoe het landschap van de toekomst een onontbeerlijke plaats in ons dagelijkse leven gaat innemen.

2) Haaksbergerveen

Geniet van veenbossen, actief hoogveen en prachtige planten waaronder de klokjesgentiaan. De grote schaapskudde en de Hereford runderen houden de heide vitaal.

3) De Bommelas

Dit originele Twentse ‘los hoes’ is omstreeks 1850 gebouwd. Dieren en mensen leefden in één ruimte. De laatste bewoner ging graag aan de boemel (feesten) en stond bekend als schelm (dondersteen), ‘oas’ in het Twents. Dat leverde hem de bijnaam ‘bommel-oas’ op.

4) Schaapskudde

De grote schaapskudde in het Haaksbergerveen houdt het veen vitaal. Vanaf 2017 overwinteren de schapen in de nieuwe schaapskooi (schaapsschot) aan de Schapendrift. Naast onderkomen voor de schapen gaat de schaapskooi ook dienst doen als educatief centrum.

5) Oostendorper Watermolen

Een van de oudste (1548) nog werkende dubbele waterradmolens in Nederland. Op de rechteroever staat een korenmolen met twee raderen en op de linkeroever een oliemolen met één rad. Deze combinatie maakt de molen zo bijzonder.

De Venenroute is onder de naam Langs Hereford Rund en Schotse Hooglander als gps te downloaden op route.nl.

contactinformatie

 

Scholtenhagenweg 46
Haaksbergen

voorzieningen

Type route
  • Recreatief fietsen
Type
  • Natuur
  • Natuurhistorie

Tip je vrienden

facebook twitter