Natuur

Wandel door de tijd en laat je meevoeren door de verhalen van het veen!

Leestijd 2 minuten 2070 x bekeken

Slaap kindje slaap, daarbuiten loopt een schaap..' Het liedje waar elk kind mee opgroeit en dat het schaap tot een van de geliefdste dieren maakt. Wie schaap zegt, denkt aan kuddes. Tot in de vorige eeuw waren schaapkuddes op de heidevelden van de marken Haaksbergen, Honesch en Buurse heel gewoon en belangrijk voor de mest.

Het Haaksbergerveen met een oppervlakte van circa 590 hectare speelde hier een belangrijke rol in. Een rijke en spannende geschiedenis die teruggaat tot vele eeuwen geleden. En vandaag de dag nog steeds een van de mooiste veengebieden in Nederland. Hoogveen en natte heide, zoals in het Haaksbergerveen, zijn zijn zeldzaam geworden.

Horstervennehoes

Het Horstervennehoes is hét onderkomen van de kudde is de Poort naar het Haaksbergerveen, waar de grazers hun werkterrein hebben. Dat doen ze in opdracht van Staatbosbeheer om het veen in goede staat te houden. Voordat deze moderne schaapskooi kon worden gerealiseerd, moest een lange weg worden afgelegd. Sinds 2019 is hier dan ook het prachtige bezoekerscentrum terug te vinden. En kun je een bezoekje brengen aan de Schaapskooi, met elk jaar het succesvolle lammetjes dag. Waar jij je eigen lammetje kunt adopteren!

Nog meer geschiedenis

Naast de natuurlijke geschiedenis heeft het Haaksbergerveen ook een menselijke geschiedenis die teruggaat tot eeuwen geleden. Bewoners van het veen hebben hun stempel gedrukt op het gebied, en hun verhalen werpen een fascinerend licht op het dagelijks leven, de uitdagingen en de bijzondere gebeurtenissen die plaatsvonden in deze afgelegen omgeving. Van degenen die werkzaam waren in de turfwinning tot degenen die langs de grens woonden en degenen die betrokken waren bij smokkelactiviteiten, de verhalen van de bewoners bieden een uniek inzicht in het leven in het veen.

Helaas heeft het Haaksbergerveen ook te maken gehad met verwoestende branden die grote delen van het gebied in de as legden. Deze branden hebben een blijvende impact gehad op de natuur en de flora en fauna van het veen. Ondanks deze tragedie heeft het veen zich hersteld en blijft het een intrigerend en veerkrachtig gebied.

Veenverhalen

De veenverhalen worden verteld in een QR-code route die start bij het Bezoekerscentrum van de schaapskooi. De route is zo'n 12 kilometer lang en brengt je in het veen naar allerlei bijzonder plekken die in de geschiedenis van het veen een rol hebben gespeeld.

Alle verhalen uit het boekje

Benieuwd naar meer verhalen over de kudde van Haaksbergen en het Haaksbergerveen? Koop dan het boekje: In het veen daar loopt een schaap. En kom alles te weten over de Schaapskudde en nog veel meer!

Meer verhalen uit Haaksbergen

 1. Doe-tips

  Wat te doen met Pinksteren? 5 leuke tips op een rij!

  Geschreven door Corine
 2. Doe-tips

  Kunst in de Etalage

 3. Doe-tips

  Tips voor de meivakantie!

  Geschreven door Corine
 4. Doe-tips

  Wat te doen met Hemelvaart? Vind hier de 5 leukste tips op een rij.

Tip je vrienden

facebook twitter