navigatie overslaan

Natuurreservaat

Het Lankheet

Ontdek de verborgen schat van het Lankheet, een betoverend natuurreservaat dat wacht om verkend te worden. Maak kennis met het Lankheet, een mysterieus stukje natuur dat je uitnodigt voor een wandeling.

Het Lankheet: klinkt als een plaats waar heksen hun thee zetten, toch? Fout! Het is eigenlijk een natuurgebied waar je niet zomaar je thee vindt, maar waar je wel kunt genieten van een verfrissende dosis natuurlijke magie.

De geschiedenis van Het Lankheet gaat terug tot 1188. Het rijke verleden heeft een nieuwe toekomst gekregen. Het Lankheet ligt tussen twee beekdalen met een centrale rug als waterscheiding. Karakteristiek voor dit landgoed zijn de uitgestrekte bossen met verspreid gelegen heidevelden. Ook zien we hier nog het oude hoevenlandschap met essen, houtwallen en hakhoutbosjes. Om een beeld te krijgen van de verschillende terreintypen een globale oppervlakteverdeling: naaldbos (260 hectare), loofbos (60 hectare), heide en vennen (60 hectare). De bossen van het landgoed zijn bekend onder de namen Hoonesbos, Assinkbos en Lankheterbos. In deze bossen staan veel bomen van meer dan 150 jaar oud.

Waterpark het Lankheet

Onderdeel van Het Lankheet is het Waterpark. Hier zijn verschillende eigentijdse landschapsprojecten te zien waarin waterzuivering, energiewinning, multifunctionele klimaatbossen, houtteelt en kunst een belangrijke rol spelen. Dit kennis- en belevingspark biedt interessante en spannende activiteiten voor jong en oud. Wandelroutes zijn er te over, er zijn rondleidingen, educatieve programma's, lezingen en een aantal keer per jaar kan er in het kleine amfitheater genoten worden van muziekuitvoeringen.

Waterpark Lankheet van bovenaf
Waterpark Lankheet van bovenaf

Veel mensen kennen de stapstenen van Het Lankheet zoals je hier boven op de foto ziet. Deze beroemde stapstenen in het water staan ook wel beter bekend als de 'Kidney Pools' en is een kunstwerk van Jim Buchanan (o.a. bekend van het Labyrith op Mallum) en de Engelse grafisch kusntenares Emma Varley. Het bestaat uit twee grote niervormige bekkens en het watet stroomt van de ene pool langs de stapstenen naar de andere pool. De symboliek? Het zuiveren van water, precies waar het hier in het waterpark omdraait. De keuze voor gebruiken van de nieren snap je misschien daarom ook beter: de nieren hebben natuurlijk een vergelijkbare functie in het lichaam met betrekking tot zuivering. Dit is trouwens niet de enige kunst die je kan vinden op het waterpark! Naast verschillende beelden kan je namelijk ook de waterboog vinden. Arnhemse kunstenaars Niek Verschoor en Malou Busser accentueren het overhevelen van water door een mooi gevormde houten boog in het landschap te plaatsen.

Waterboog
Waterboog

Op excursie

Ieder eerste zaterdagochtend van de maand zijn er publiekswandelingen in het Waterpark. Deskundige gidsen weten van alles te vertellen en uit te leggen over de rijke cultuurhistorie van dit gebied, het ecologisch waterzuiveringssysteem en over het deels herstelde vloeiweidensysteem. Een kijkje bij het bijzondere architectonische boothuis en de houtvesterij zijn ook onderdeel van de ontdekkingstocht. Meer informatie? Klik hier.