Natuur

In het buitengebied van Haaksbergen hoor je de stilte.

Geschreven door

Boswachter Ellen

Leestijd 3 minuten 1568 x bekeken

Een bezoek aan Haaksbergen is eigenlijk alleen maar compleet als je ook een bezoek brengt aan het afwisselende buitengebied. Natuurmonumenten beheert de gebieden.

Buurserzand
Hou je van afwisselend landschap dan zou ik zeker naar het Buurserzand gaan. De kleur van de paarse heide in de zomer, de stilte onderbroken door het geroffel van de groene specht. Er bloeien nog zeldzame klokjesgentianen en met een beetje geluk sta je oog in oog met een ree. Het landschap met de eeuwenoude jeneverbesstruiken, de bossen, de vennen en los hoes de Bommelas, verrast je bij elke stap. Uitkijkpunt Rietschot is een perfecte plek om vogels te spotten. Je hebt daar een mooi panorama over de heide. Het Buursermeertje nodigt uit voor een pauze en is ideaal om 's zomers pootje te baden. Vergeet vooral niet jezelf achteraf te belonen bij ons infocentrum De Wakel en trakteer jezelf op een kop koffie met een overheerlijk appeltaartje van de hulpboeren van zorgboerderij Erve Meijerinkbroek. En neem als aandenken een zakje lekkere handgemaakte chocoliefjes mee van de JP van den Bent stichting.

Witte Veen
Het Witte Veen is weer compleet anders. Een grensoverschrijdend hoogveengebied waar vroeger veel smokkelaars hun brood verdienden. Enkele smokkelroutes zijn nu wandelroutes en zo loop je via oude paden en grensstenen van Nederland naar Duitsland en weer terug. De kans is groot dat je onderweg de kudde Schotse Hooglanders treft, die er al grazend voor zorgen dat het gebied open blijft. In het Witte Veen verdwaal je in de tijd. Hier loop je door een grensstreek waar je het landschap van vroeger nog ervaart. Oude zandwegen, eikenlanen, hei, bos, veen en water wisselen elkaar voortdurend af. Met de historische Haarm├╝hle in Duitsland als sfeervol startpunt. In het veen liggen ook enkele veenplassen waar je vaak water- en oevervogels ziet, zoals de slob- en kuifeend, dodaars en de groenpootruiter.

Fotograaf: Vincent Croce
Fotograaf: Vincent Croce

Grintenbosch
Wie van de Engelse landschapsstijl houdt, moet zeker het Grintenbosch bezoeken! Aan de rand van Haaksbergen ligt dit prachtig aangelegde bos met veel verschillende boomsoorten. Ideaal voor een kort bezoek. Overzichtelijk, rolstoelvriendelijk, dus ook ideaal voor buggy's.

De Wakelexpress
Heb je er wel eens aan gedacht om door de natuur te worden gereden? In het Buurserzand kan dat. Neem plaats in de elektrokar en laat je door het Buurserzand en Haaksbergerveen rijden. Het landschap trekt als een groot panorama aan je voorbij. Onderweg vertellen onze gidsen alles over de omgeving, je neemt een kijkje in het los hoes Bommelas en geniet van het uitzichtpunt bij de Steenhaarplassen. Let op! Momenteel is het niet mogelijk om een rit te maken in de Wakelexpress.

Meer verhalen uit Haaksbergen

 1. Doe-tips

  Tips voor de meivakantie!

  Geschreven door Corine
 2. Doe-tips

  Wat te doen met Hemelvaart? Vind hier de 5 leukste tips op een rij.

 3. Doe-tips

  Vier Koningsdag in Haaksbergen. De beste tips op een rij!

  Geschreven door Corine
 4. Doe-tips

  Ontdek de Magie van het spoorverleden bij Museum Buurtspoorweg Haaksbergen

  Geschreven door Museum Buurtspoorweg

Tip je vrienden

facebook twitter