Zeldzaam Hoogveen

Bloem

Haaksbergerveen

Drassig hoogveen en weidse heidevelden, afgewisseld door bosjes en graslanden. In de verte graast een kudde schapen. Kikkers kwaken in een verscholen poeltje. De rietgors zingt in een rietkraag. Een ontwakende adder warmt op in de ochtendzon. Overal groeit zonnedauw, veenmos en wollegras. Libellen en muggen trekken boomvalken aan.

Het Haaksbergerveen, ruim 600 hectare groot, is een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland. Hoogveen is een zeldzame grondsoort, die maar op enkele plaatsen in ons land voorkomt. Dit aantrekkelijke gebied ligt aan de zuidkant van Haaksbergen tegen de Duitse grens aan.

Schaapskudde

De schaapskudde bestaat uit verschillende rassen. Behalve Veluwse heideschapen en Schoonebekers bevat de kudde kruisingen met o.a. de Engelse Kerry Hill en Clun Forest maar ook hebben we het Zwartbles ras ingezet, Swifters, Blauwe Texelaars en enkele Coburger Fuchs rammen. Ook lopen er een aantal 'Landgeiten' mee met de kudde. Geiten staan erom bekend dat zij heel goed het ruwe spul op de heide aanpakken en vooral de jonge 'berkenopslag' goed te lijf gaan.

Wegen en paden

Staatsbosheer heeft een evenwicht gezocht tussen het gebruik van de recreant en dat van de natuur. Samen met de gebruikers en bewoners heeft men besloten op de hoge zandruggen wegen en paden aan te leggen. Fietsers, Wandelaars en ruiters en menners maken veelvuldig gebruik van de paden. Voor droge voeten is er een 500 meter lang 'vlonderpad' over het natte veen aangelegd. Ook is er een vogelkijkscherm dat door een speciaal pad ook voor minder validen goed toegankelijk is en zijn er twee uitkijkposten met informatie over het gebied. Het Haaksbergerveen is een nat gebied, waterdichte schoenen zijn aan te bevelen en in de maanden juli-augustus is een anti-muggen lotion beslist noodzakelijk! Rondom het veen staan bij de parkeerplaatsen (Niekerkerweg, Veenweg, Wennewickweg) de borden met wandel- en fietspaden.

Dwars door het Haaksbergerveen

In de Buurt