Natuurgebieden

Een adembenemend natuurgebied: het Buurserzand. Uniek in West-Europa met diverse flora en fauna. Het gebied omvat uitgestrekte heidevelden waarin 150 jaar oude jeneverbesstruiken zich koesteren. Ook kom je gemengde bossen en glooiende landbouwgronden tegen. Het natuurgebied is dé plek voor een rustgevende wandeling.

Het Buurserzand

Het Buurserzand is het tegenovergestelde van een gortdroge omgeving. De velden van het natuurgebied krijgen in juni een zachtroze gloed door de dopheide, die alleen groeit op vochtige bodems. Dit natte karakter en de omvang van het gebied maken het Buurserzand uniek in Europa. Sinds Natuurmonumenten het gebied in 1929 verwierf, heeft het een speciale plek ingenomen in het hart van de natuurbeschermingsorganisatie.

Leven in het Buurserzand

De heide wordt van mei tot november begraasd door runderen. Wees gerust, ze doen niets. Spot jij deze dieren? Je kunt ook op zoek naar andere planten en dieren, zoals spechten in de oudere eikenbosjes, wulpen op de natte heide, geelgorzen rond het jeneverbesstruweel en kikkers in de vennen. Leuk feitje: het Buursermeertje is niet door de natuur ontstaan, maar door mensen gegraven in het begin van de 19e eeuw, waarschijnlijk voor recreatie voor de textielarbeiders in die tijd.

De heide wordt afgewisseld door jeneverbesstruweel en enkele percelen oud eiken-grove-dennenbos. Ook al ben je een amateur, een perfecte natuurfoto is hier snel gemaakt. Regelmatig spot je reeën en zie je veel verschillende soorten vogels.

Foto: Ronald Kamphuis
Foto: Ronald Kamphuis

Het ontstaan van het Buurserzand

Het Buurserzand is oorspronkelijk geschonken door de weduwe van textielfabrikant Van Heek. Haar royale gift heeft ervoor gezorgd dat het bijzondere landschap beschermd wordt. Het Buurserzand vormt het restant van een uitgestrekt heidelandschap, dat vroeger een belangrijk onderdeel was van het esdorpenlandschap. Rondom het dorp Buurse en in het dal van de Buurserbeek zijn nog steeds restanten van deze heide te vinden.

Het Buurserzand zelf maakt een relatief grootschalige indruk, omdat het omliggende gebied begin 1900 tot 1940 is ontgonnen tot landbouwgrond. Gelukkig bleef dit het Buurserzand gespaard vanwege het gebruik ervan als jachtgebied door de familie Van Heek. Hoewel ze oorspronkelijk van plan waren om er een openluchtmuseum of recreatiegebied van te maken, schonk de familie het gebied in 1929 aan Natuurmonumenten. Enkele objecten zoals de Bommelas, een Bentheimer markepaal en de inmiddels verplaatste Stendermolen waren al verzameld voor dit doel.

Tips voor Buurserzand op een rij

Als je een bezoekje brengt aan het Buurserzand, maak dan een ritje met de Wakelexpress. De Wakelexpress heeft een vaste route door het Buurserzand. Langs eeuwenoude jeneverbesstruiken, het Buursermeertje, 'los hoes' de Bommelas en grazende Herefordrunden. Let op: Momenteel rijdt de Wakelexpress helaas niet.

Of ga op pad met IVN met de kinderen. In mei kunnen jouw (klein)kinderen met de boswachter op zoek naar waterbeestjes en in oktober kun je samen paddenstoelen zoeken en bladeren verzamelen. Bekijk onze agenda voor alle uitjes.

Wandelen door het Buurserzand

Met uitstek is het Buurserzand een prachtig gebied om een wandeling te maken. Of je nu een korte wandeling wil maken of een stevige wandeling: op het Buurserzand kan het allemaal. Onderweg kom je langs historische boerderijen en de schilderachtige Buurserbeek. Vergeet niet je camera mee te nemen, want er zijn tal van fotogenieke plekjes om vast te leggen. Tag #haaksbergennatuurlijk zodat wij mee kunnen genieten.

Parkeren bij Buurserzand

Als je van plan bent het Buurserzand te bezoeken, kun je het beste parkeren bij Informatiecentrum de Wakel. Eén van de bekendste 'pitstops' voor wandelaars en fietsers. Feitje: Wakel is het Twentse woord voor jeneverbes.

Tip je vrienden

facebook twitter