navigatie overslaan

Openstelling Pancratiuskerk

  • 1 april - 30 sep 2022
  • 15:00- 17:00
  • gratis
  • Haaksbergen

Openstelling van de Pancratius kerk van Haaksbergen met aanwezigheid van een gids. Deze van oorsprong middeleeuwse kerk is de oudste nog bestaande kerk van Haaksbergen.

Tot ver in de 20ste eeuw was er in Haaksbergen maar één Katholieke kerk: de St. Pancratiuskerk op de markt. Deze van oorsprong middeleeuwse kerk is de oudste nog bestaande kerk van Haaksbergen. Toch gaat de ouderdom vna de meeste onderdelen niet meer terug tot de middeleeuwen, omdat het gebouw aan de het einde van de 19de eeuw een ingrijpende restauratie en een omvangrijke uitbreiding heeft ondergaan. Desondanks is men het in de middeleeuwen gebruikte bouwmateriaal, Bentheimer zandsteen, ook bij de uitbreiding trouw gebleven. Daarom is de kerk het meest zuidelijke voorbeeld in Nederland van een vrijwel volledig in zandsteen uitgevoerd bedehuis. In de middeleeuwen was het gebruikelijk, dat een kerk werd omgeven door een begraafplaats: het kerkhof. Daarom staat deze vrij, zoals ook nu nog steeds het geval is. Tijdens de openstellingen is er een gids aanwezig.

Mariakapel

Ieder dag van de week kun je tussen 9.00 - 17.00 uur een bezoek brengen aan de Mariakapel, aan de linkerzijde van de Pancratius.

Viering

Op woensdagochtend is de marktmis en op zondag de viering. Beiden starten om 9.30 uur.

Klik hier voor meer informaties over de Pancratius kerk

Wanneer

1 apr - 30 sep 2022
  • elke dinsdag: - uur
  • elke donderdag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
gratis

Op de kaart

Meer leuke evenementen