Afgelast | Muzikale bezinning

Op de zondagmiddag van Palm Pasen voeren Karin Kuijper en Carel ter Linden de zogenaamde “Zeven Kruiswoorden” van Joseph Haydn uit in de protestantse kerk in Haaksbergen.

Het optreden gaat niet door vanwege de corona-maatregelen. Klik hier voor meer informatie over het coronavirus.

Haydn schreef de Sieben Letzten Worte unseres Erlösers am Kreuz in 1786 in opdracht van de bisschop van Cádiz voor de Goede Vrijdagviering in de kathedraal van Santa Cueva. Het werk bestaat uit een inleiding en zeven sonates, bedoeld als muzikale momenten bij de voordracht van de zeven laatste woorden die Jezus aan het kruis sprak. Een instrumentale verbeelding van de aardbeving, die zich na de kruisiging voltrok, besluit het werk. Het gebruik in de kerk van Cádiz was dat de bisschop vóór elk muzikaal deel het betreffende kruiswoord voorlas en daaraan een korte overweging wijdde. Haydn’s Sieben Letzten Worte bestaat in vijf versies: allereerst de oorspronkelijke orkestversie, onmiddellijk gevolgd door een versie voor strijkkwartet en iets later de versie voor piano solo uit, niet van Haydn zelf maar wel door hem geredigeerd en goedgekeurd.

Het hele werk duurt iets meer dan een uur, maar er is een kleine pauze na elke Sonate zodat men zich kan bezinnen op de volgende tekst. Het is een werk over woorden zonder woorden.

Wanneer

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

Protestantse Kerk

Adres
Jonkheer Von Heijdenstraat 4, Haaksbergen

Tip je vrienden

facebook twitter