Nieuws van de boswachter

Wandelen in het Grintenbos met kinderen. Loop het QR-codepad!

Geschreven door

Ellen & Simone

Leestijd 2 minuten 1941 x bekeken

De digitale wereld, buitenspelen en natuurbeleving hebben soms meer met elkaar gemeen dan we denken. Met het QR-codepad in het Grintenbos brachten we de drie werelden bij elkaar. Samen met de kinderen het bos in, op zoek naar de QR-codepaaltjes en met het scannen van de code krijgen ouders of begeleiders ter inspiratie een idee aangereikt voor een spel of activiteit.

Bekijk video

Aanleiding

Het Grintenbos grenst aan de wijk Veldmaat en is een echt ‘buurtbos’. Buurtbewoners komen er voor een ommetje of om de hond even uit te laten. Daarnaast is het ook al bijna twintig jaar een educatiebos. Jaarlijks komen alle basisscholen uit Haaksbergen een dagdeel naar het bos om een educatief programma te doorlopen. Elk leerjaar heeft zijn eigen programma. Passend bij de leeftijd van de leerlingen en de onderwijsdoelstellingen.

Laagdrempelig

Als de scholenprogramma’s draaien zien we dat veel kinderen met hun ouders na schooltijd een bezoek aan het bos brengen. De programma’s zijn er dan niet meer, de vrijwilligers zijn naar huis. Het bos is weer ‘opgeruimd’. De materialen van de programma’s zijn verdwenen. Toch een beetje teleurstellend voor de kinderen die vol enthousiasme de belevenissen in het bos met hun ouders willen delen. We zochten daarom naar een laagdrempelige activiteit die voorziet in de behoefte.

Natuur en digitale techniek vinden elkaar

Bij de entree van het bos aan de Geukerdijk staat een paneel met een QR-code die verwijst naar de uitleg. Op tien van de twaalf paaltjes in het bos is een QR-code bevestigd. Door het scannen van de code kom je terecht op het YouTube-kanaal van Twente Natuurmonumenten en je krijgt een filmpje te zien met natuurweetjes en activiteiten die je op die locatie kan doen. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld balanceren als een eekhoorn en nemen ze een kijkje bij het bijenhotel om te kijken hoeveel gaatjes er al dichtgemetseld zijn.

VIP-genodigden van Bloesem kinderopvang gaven akkoord

De kinderen van kinderopvang Bloesem kennen het Grintenbos van school en van de activiteiten die de buitenschoolse opvang er organiseert. Enkele jaren geleden doneerden ze zelfs de opbrengst van de kerstmarkt aan het Grintenbos voor aanschaf van nieuwe leermaterialen. Zij kregen natuurlijk de mogelijkheid om als eerste het pad te komen testen. Vijfendertig kleine VIP-genodigden gingen na de ranja, Oerrr- en QR-code taartjes met hun leidsters op pad. Vlak voor het donker keerden ze terug met enthousiaste verhalen en anekdotes. Kortom: het QR-codepad is akkoord bevonden door de gebruikers en het gaat intensief gebruikt worden. Of zoals een jongetje zo mooi verwoordde: ‘Ik ga het aan mijn vader en moeder laten zien, mijn opa en oma ook en mijn tante ook’. We gaan weer vaak kinderstemmen in het bos horen.

Deel dit artikel met vrienden

Ellen & Simone

Ga op pad met de boswachters Ellen en Simone van de Twentse Natuurmonumenten. Ze nemen je mee naar de mooiste plekjes in Twente en vertellen wat er allemaal te doen is.

Meer verhalen uit Haaksbergen

 1. Doe-tips

  Wat te doen met Pinksteren? 5 leuke tips op een rij!

  Geschreven door Corine
 2. Doe-tips

  Kunst in de Etalage

 3. Doe-tips

  Tips voor de meivakantie!

  Geschreven door Corine
 4. Doe-tips

  Wat te doen met Hemelvaart? Vind hier de 5 leukste tips op een rij.

Tip je vrienden

facebook twitter