Natuur

Snow & Schaapskudde Haaksbergen

Leestijd 2 minuten 132 x bekeken

Onbewust heeft border collie Snow, liefkozend ook wel ‘de kleine held van de hei’ genoemd, ervoor gezorgd dat er aan de rand van het Haaksbergerveen een prachtige schaapskooi staat met educatief centrum.

Het bijzondere verhaal van Snow.

Echte schapenhond

Het drijven van schapen zat Snow in de genen. Of eigenlijk alles wat er maar te drijven viel; vliegen op de muur, maar ook kinderen. Vanwege dit baldadige gedrag vond zijn baasje, een dame, de Schaapskudde in Haaksbergen een betere plek voor Snow. En dat vond Snow ook, hij was hier op en top in zijn element. Hij was een echte schapenhond.

Stuwende kracht

Het verhaal stopt hier nog niet. Het oude baasje kwam Snow nog regelmatig opzoeken en zag de bouwvallige staat van Schaapskooi Haaksbergen. Toevallig beheerde deze vrouw een stichting, met een mooi bedrag in beheer. Zij vormde zo de stuwende kracht achter meerdere acties voor een nieuwe schaapskooi, die eind 2019 in gebruik is genomen en de gerestaureerde ‘schoapschot’ op het erf die vanaf 2020 dienst doet als educatief centrum.

Held van de hei

Rose van der Lof heeft het bijzondere verhaal van Snow als inspiratie gebruikt voor het schitterende (voorlees)boek ‘Snow, de kleine held van de hei’. Net als in het echt doet Snow niets liever dan schapen drijven. Als de kudde verdwaalt is het Snow die alle schapen redt. Uiteindelijk ook het kleine lammetje Brammetje dat oog in oog komt te staan met een wolf. De reddingsactie van Snow zorgt ervoor dat er een nieuwe schaapskooi wordt gebouwd, zodat alle schapen een warm plekje hebben voor de winter. Een mooi verhaal in dichtvorm, avontuurlijk belevenissen, spanning, humor en met prachtige tekeningen.

Het boek is verkrijgbaar bij het Educatief centrum van Schaapskudde Haaksbergen en via www.rosefairytales.nl. Prijs € 14,95.

Snow leeft voort in het boek. Twee weken voordat het boek het levenslicht zag, bezweek de negenjarige border collie aan een hartstilstand.

Meer verhalen uit Haaksbergen

 1. Natuur

  Vlonderpaden: wandelen over zwevende houten planken

  Geschreven door Haaksbergen natuurlijk!
 2. Natuur

  Vlonderpaden; wandelen over zwevende houten planken

  Geschreven door Haaksbergen natuurlijk!
 3. Zien & Doen

  Recreatiekrant: Welkom in Twente

 4. Nieuws

  Repair Café nu 2 keer per maand open

  Geschreven door Haaksbergen natuurlijk!

Tip je vrienden

facebook twitter