Haaksbergen Viert Vrijheid

Documentaire: Haaksbergen 1940-45 Oorlog en Bevrijding

Geschreven door

Peter

Leestijd 2 minuten 403 x bekeken

De Tweede Wereldoorlog 1940-1945 was een verschrikkelijke tijd. Vijf jaren waarin ons de vrijheid werd afgenomen en waarin mensen tot barbaarse wezens konden worden. Daarom houdt de oorlog ons nog altijd bezig.

In het afgelopen jaar zou de Tweede Wereldoorlog in Haaksbergen groots worden herdacht met een veelheid activiteiten. In theater De Kappen zou daarom ook een bijzondere voorstelling zijn met herinneringen aan die tijd. Ten gevolge van de corona pandemie kon dat toen en ook dit jaar helaas geen doorgang vinden.

Documentaire

Daarom presenteren de Historische Kring Haaksbergen, KBO afd. Haaksbergen en de Wittemgroep-KBO in samenwerking met RTV Sternet op woensdag 5 mei om 19.00 uur op het YouTube kanaal van RTV Sternet Haaksbergen de videostream uitzending “Haaksbergen 1940-45 Oorlog en Bevrijding”. Zij hebben een informatief programma van een uur samengesteld met berichten over die verschrikkingen maar ook hoe wij tenslotte weer werden bevrijd.

Wat kunt u zoal verwachten

Allereerst vertellen Lies Oortman-Leppink, Herman Waanders en Antoon Leferink over hun persoonlijke ervaringen van die tijd in Haaksbergen. Daarna presenteren Henri Achterberg en Léon Klaczynski indringende verhalen van hun vaders als verzetsman en als Pools militair. De bevrijding van Haaksbergen en Twente wordt in beeld gebracht aan de hand van fotomateriaal en filmbeelden gemaakt aan het einde maart 1945 en begin april 1945 tijdens de opmars van de geallieerde Engelse, Canadese en Poolse legers.

Tenslotte zal Harry Maathuis gespreksleider zijn van een discussie over de lessen we kunnen trekken uit die tijd. Deelnemers zijn aan de gesprekstafel zijn Bennie Waanders, Léon Klaczynski en Henri Achterberg.

Kijk thuis mee

Docu: Tweede Wereldoorlog en Bevrijding Haaksbergen 1940-45 | vanaf woensdagavond 5 mei 19.00 uur te zien via www.haaksbergeninbeeld.nl. De uitzending zal daarna nog de hele maand mei op het YouTube kanaal van RTV-Sternet te volgen zijn.

Meer verhalen uit Haaksbergen

  1. 75 jaar Vrijheid & Verzoening

    Zing mee met Projectkoor Haaksbergen 2022

  2. Shoppen in Haaksbergen

    Click & Collect Haaksbergen

  3. Onmeunig lekkere streekproducten

  4. Cadeaukaarten

Tip je vrienden

facebook twitter