Nieuws van de boswachter

Zes tips voor avontuur in het Grintenbosch

Leestijd 3 minuten 1478 x bekeken

Het Grintenbosch is een klein bos en grenst aan Haaksbergen. Ideaal voor een kort bezoek. Overzichtelijk, rolstoelvriendelijk, dus ook ideaal voor buggy’s. En er is van alles te beleven!

Heerlijk om even een 'Oerrr-break' te nemen. De entree van het bos is aan de Geukerdijk en vanaf daar kun je een heerlijk ommetje maken. Een fijn bos voor kleine kinderen want het is er lekker overzichtelijk. Bovendien is er van alles te beleven in het Grintenbosch.

Met de volgende zes tips helpt Natuurmonumenten je graag op weg.

Tip 1: Kabouterpaaltjes zoeken

Normaal gesproken is er in het voor- en najaar ’s ochtends veel bedrijvigheid. De basisscholen hebben dan hun educatieprogramma's in het bos. Nu deze projecten niet doorgaan zijn ook de kabouters van het kabouterpad en de dieren van het dierenpad in lock down. Maar de kabouterpaaltjes staan nog wel in het bos. Wie kan de kabouterpaaltjes vinden?

Tip 2: Spot een eekhoorn én een eekhoornnest

Het houten huisje in het bos heet ‘de Kateaker’, dat is de Twentse naam voor eekhoorn. En met een beetje geluk spot je hier een eekhoorn. Ze hebben nu winterrust maar af en toe worden ze wakker en gaan ze op zoek naar een maaltijd. Daar moeten ze even hun bed voor uit want eekhoorns hebben meerdere nesten: één om in te slapen, één om in te schuilen, één voor de voedselvoorraad en één om hun jongen in te krijgen. Een eekhoorn klimt razendsnel in de boom en als je hem ziet verstopt hij zich aan de achterkant van de stam. Hij speelt verstoppertje! Kun jij je net zo goed verstoppen als een eekhoorn?

Tip 3: De grondwatermeter

De grondwatermeter heb je vast gezien. Die lijkt ingewikkeld, maar het valt mee. In de buis zit een stang die op het grondwater drijft. Als het grondwater in de bodem onder je voeten hoog is zie je de kleur groen aangegeven. Bij laag grondwater is het geel of rood. Dat was helaas de laatste zomers het geval. Is de grondwatermeter groen of rood?

Tip 4: Spot een specht

Wees heel stil..... hoor je getimmer? Het is vast een specht. Een specht timmert tegen de boomstam met zijn snavel. Op zoek naar beestjes onder de schors om op te eten of om een holte te maken om zijn eitjes in te leggen in het voorjaar. Tegenover de grondwatermeter is een boom met heel veel spechtgaten. Tel de spechtgaten!!

Tip 5: Insectenhotels

In de wei staan insectenhotels. Samen met de kinderen van Kinderopvang Bloesem werden deze hotels gebouwd. Een heel karwei, hier zie je de film. Ga maar eens kijken of je kunt zien of er eitjes van bijen of lieveheersbeestjes in de rietstengels zitten. Soms verstoppen de insecten zich tussen de dennenkegels. In de lente komen de eitjes uit en zie je jonge bijtjes en vlinders in de wei vliegen. Ze zoeken dan nectar bij de bloemen in de wei. De rietstengels zijn voor bijen en wespen lange gangen waar ze hun nest maken. Bekijk ze eens goed. Is het gaatje afgesloten, dan weet je dat er een nestje is gemaakt door een bij of wesp. Hier zie je hoe je zelf thuis een insectenhotel kunt maken.

Tip 6: Vogels spotten doe je met je oren

Als er nog geen bladeren aan de bomen groeien kun je in maart de vogels goed bekijken met een verrekijker. Met een beetje geduld gaat dat lukken, eerst stil zijn en goed luisteren en dan kijken waar de vogel zit. Het winterkoninkje zit vaak laag tussen de hulststruiken of rommelhoopjes met takken. Het roodborstje zoekt luidkeels zingend wat hoger in de bomen een plekje en het pimpelmeesje klinkt als een zacht rinkelend belletje. Welke vogel zie jij?

Hier vind je de meest voorkomende soorten.

Meer verhalen uit Haaksbergen

 1. Doe-tips

  Wat te doen met Pinksteren? 5 leuke tips op een rij!

  Geschreven door Corine
 2. Doe-tips

  Kunst in de Etalage

 3. Doe-tips

  Tips voor de meivakantie!

  Geschreven door Corine
 4. Doe-tips

  Wat te doen met Hemelvaart? Vind hier de 5 leukste tips op een rij.

Tip je vrienden

facebook twitter