Nieuws van de boswachter

Handen uit de mouwen voor de heide

Leestijd 1 minuten 1301 x bekeken

Heide openhouden is een kwestie van de handen uit de mouwen steken. Maaien, begrazen met vee, verwijderen van de bovenste bodemlaag en ongewenste begroeiing, zo houdt Natuurmonumenten de heide open.

Door het vergroten van heide ontstaan er ook verbindingen met andere heidevelden. Diersoorten die horen bij de heide zoals de levendbarende hagedis en het heideblauwtje krijgen zo meer leefruimte.

Verwijderen bovenste bodemlaag

Heide houdt van ‘arme’ grond. Daarom wordt de bovenste voedselrijke laag soms verwijderd, het zogenaamde plaggen. In het begin is het een vreemd gezicht maar al gauw ontkiemen de zaadjes uit de bovengekomen lagen en komt er nieuwe heide op. Vaak een heerlijke plek voor zandbijen en hagedissen om in het voorjaar op te warmen op het warme zand in de zon.

Grazen, maaien en dennetjes trekken

Als er niets wordt gedaan dan overgroeit de heide met dennen en berken. Grazers houden het gebied open. In het Buurserzand loopt er daarom een kudde Hereford runderen. Soms helpt de mens een handje. Een aannemer of een vrijwilligersploeg ontdoet de heide dan van ongewenste begroeiing. De boompjes blijven achter. Insecten vinden er een plek en mossen en schimmels hebben dood hout nodig.

Heide openhouden is een kwestie van de handen uit de mouwen steken.

Meer verhalen uit Haaksbergen

 1. Doe-tips

  Tips voor de meivakantie!

  Geschreven door Corine
 2. Doe-tips

  Wat te doen met Hemelvaart? Vind hier de 5 leukste tips op een rij.

 3. Doe-tips

  Vier Koningsdag in Haaksbergen. De beste tips op een rij!

  Geschreven door Corine
 4. Doe-tips

  Ontdek de Magie van het spoorverleden bij Museum Buurtspoorweg Haaksbergen

  Geschreven door Museum Buurtspoorweg

Tip je vrienden

facebook twitter