Route-Tips

Op (wandel)pad langs Boerenerven en Hoogveen

Leestijd 3 minuten 1641 x bekeken

Op (wandel)pad met RTV Sternet langs boerenerven en hoogveen. Deze 10 km lange wandelroute brengt je langs boerenerven en doorkruist het Witte Veen waar ruige graslanden, poelen, heide, bos en hoogveen elkaar afwisselen. In het veen is de kans groot dat je de Schotse Hooglanders ontmoet. Ze kunnen zomaar op het pad liggen, je ziet ze bij één van de poelen of ze zijn lekker aan het grazen. Nuttig werk overigens, hiermee houden ze het gebied mooi open en zorgen ze voor variatie in plantengroei.

Bekijk de video
Bekijk video

Bijen, winkel en appartementen

Met de Buurserbeek in de achtertuin ligt aan een zijweggetje van de Beekweg, Erve Hanebulten. Boer Frans en echtgenote Monique hebben rond 2007 het roer omgegooid. Waar het erf jaren het domein was van kippen, varkens en koeien staan nu bijen, de landwinkel en boerderijappartementen centraal. Frans heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt en is nu vooral imker. Bijenteelt en specifiek de teelt van raszuivere koninginnebijen heeft zijn volledige toewijding. Als mentor van imkervereniging de Heidebloem deelt hij zijn kennis en enthousiasme voor de bijen graag met anderen. Zo ook met Monique, ondertussen heeft zij ook aardig wat bijenkennis. De toeristische activiteiten op het erf, de landwinkel, het rustpunt en de logeerverblijven zijn vooral Monique’s pakkie-an, waarbij Frans haar ondersteunt met de nodige hand-en-spandiensten.

Erve Hanebulten bezoeken

Erve Hanebulten
Erve Hanebulten

Buurse buiten

Net als bij Erve Hanebulten staat op Erve ’t Markslag de toerist in het middelpunt. Vlak voor de (groene) grensovergang direct naast de 17e eeuwse hoofdboerderij van het erf kunnen gezinnen, families en vrienden heerlijk overnachten in de Heerenkamer en het Bakhuis. De Heerenkamer was ooit het tijdelijk verblijf van jagers tijdens jachtpartijen. De naam van het Bakhuis zegt het al, in dit bijgebouw werd vroeger het brood gebakken. Vanuit een samenwerking tussen Natuurmonumenten en Natuurlogies zijn beide accommodaties compleet gerenoveerd en smaakvol ingericht met alle comfort voor een heerlijk verblijf. Je bent hier echt buiten met een prachtige weidse uitkijk op het Witte Veen. Op en top genieten van het Twentse buitenleven.

Overnachten bij Natuurlogies

Natuurlogies Buurse Buiten
Natuurlogies Buurse Buiten

Natuurkamperen

De toerist heeft verschillende overnachtingsmogelijkheden aan de rand van het Witte Veen. Naast appartementen, B&B, groepsverblijven kan de kampeerder van april tot en met oktober zijn camper, caravan of tent kwijt op het terrein van Camping De Meene. Een deel van de camping is erkend natuurkampeerterrein. Hier sta je enigszins afgezonderd van de speelweide en de rest van de camping. Absoluut dat je er tot rust komt tussen de ruisende boomtoppen en fluitende vogels. De kampeerplekken op de rest van de camping zijn divers met ieders een eigen uitstraling. De ene plek heeft goed uitzicht op de speeltoestellen, handig als je nog jonge kinderen hebt, de andere plek licht beschutter tussen de bomen of is met een haag afgebakend.

Kamperen bij Camping De Meene

Camping De Meene
Camping De Meene

Eten en spelen

Een wandeling door het Witte Veen fijn afsluiten kan perfect bij de Hooge Esch. Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven op het ruime terras en bij slecht weer binnen in ‘de schuur’ waar bij kouder weer de haard brandt. Specialiteit van het familierestaurant zijn de heerlijke pannenkoeken. Hartig of zoet, je hebt keus uit meer dan 35 variaties. Natuurlijk ambachtelijk gebakken; iedere dag vers beslag met melk van een lokale boer en in de koekenpan met de ingrediënten meegebakken. Zijn er kinderen mee? Genoeg speelplezier voor hun in de buitenspeeltuin of binnenspeelhoek. En de koks bakken speciale kleine kinderpannenkoeken. Zo’n Disney, Dino, Calimero…. smaakt overheerlijk na alle wandel- en speelpret.

Bezoek Familierestaurant Hooge Esch

Familierestaurant Hooge Esch
Familierestaurant Hooge Esch

Meer verhalen uit Haaksbergen

 1. Natuur

  Trek je wandelschoenen aan en gaan: Buurserbeek & heideroute.

  Geschreven door Bertine
 2. Natuur

  Lonely Planet: op roadtrip door Haaksbergen. Van Boer tot Bos.

  Geschreven door Haaksbergen natuurlijk!
 3. Route-tips

  10 avontuurlijke mountainbikeroutes. Inclusief de beste van ons land.

  Geschreven door Maarten
 4. Erfgoed & Cultuur

  Kerststallen in Haaksbergen

  Geschreven door Haaksbergen natuurlijk!

Tip je vrienden

facebook twitter