Natuur

Buurserbeek

Geschreven door

Haaksbergen natuurlijk!

Leestijd 2 minuten 965 x bekeken

Prachtige natuur, boeiende verhalen

Als van ouds kabbelt het water weer meanderend door de Buurserbeek langs natuurlijk begroeide oevers en fraai aangelegde vispassages. De beek stroomt vanaf Duitsland bij Buurse Nederland binnen en gaat uiteindelijk door tot de IJssel in Deventer. Deze belangrijke levensader voor Haaksbergen kende verschillende functies voor graanmolens, ontwatering van landbouw en zelfs voor scheepvaart.

Oude loop terug in beeld

De Buurserbeek heeft de laatste jaren een flinke opknapbeurt ondergaan. De ooit gekanaliseerde beek meandert nu weer door het landschap. De steile onnatuurlijke oevers zijn vriendelijk gemaakt voor plant en dier. Veel stuwen zijn vervangen door cascades van stenen. Verdwenen vissoorten als winde en bittervoorn zijn hierdoor weer opgezwommen vanuit de IJssel. De kades zijn verbeterd of juist verlegd, waardoor het snel kolkende water bij heftige regenbuien doorgeleid wordt naar waterbergingsgebieden. Wateroverlast elders wordt zo voorkomen.

Buurserpot in volle vaart

Nabij de Oostendorper Watermolen is de Oude Omvloed (Botterbeek) in ere hersteld. Mede op initiatief van het aangrenzende Landgoed Het Lankheet is met hulp van historische tekeningen deze omloop weer zichtbaar gemaakt. Van voorjaar tot najaar vaart er een replica-potter over dit traject van de Buurserbeek. Passagiers kunnen instappen voor een uur durende vaartocht. In prachtige verhalen weten de schippers het reilen en zeilen van vervlogen tijden op en rondom de beek te schetsen.

Te voet langs stromend water

Het 85 km lange Schipbeekpad loopt grotendeels langs de Buurserbeek/Schipbeek. De route loopt vanaf de TOP Haarmühle, vlak over de grens bij Haaksbergen, tot aan de IJssel in Deventer. De route loopt via het wandelnetwerk en wordt aangegeven met een blauw-witte markering met de tekst Schipbeekpad boven de pijl.

Meer verhalen uit Haaksbergen

 1. Special Olympics Twente: Speelstad Haaksbergen in de spotlights

 2. Haaksbergen Promotie

  Ha! Hét toeristisch magazine van Haaksbergen

 3. Typisch Twents

  Goed voorbereid Twente ontdekken? Stel jouw vraag aan een échte Tukker

  Geschreven door Maryke
 4. Laat je leiden door het landgoed dat “Het Lankheet” heet

  Geschreven door Marko

Tip je vrienden

facebook twitter