Tradities

Paasvuren in Haaksbergen. Een eeuwenoude traditie die verbindt.

Leestijd 2 minuten 2736 x bekeken

Als je over een échte traditie praat uit Twente, dan praat je over de Paasvuren. Deze traditie is een van de meest opwindende evenementen in de regio en wordt elk jaar met veel enthousiasme gevierd. Als je met Pasen in Haaksbergen bent, dan wil je dit spektakel zeker niet missen!

Het is een festiviteit waar de lokale gemeenschap trots op is en waar men het hele jaar naar uitkijkt. Of je nu een lokale inwoner bent of een bezoeker die op zoek is naar unieke en authentieke ervaringen, dan zijn de Paasvuren in Haaksbergen zeker een bezoekje waard.

Paasvuren zijn enorme brandstapels die worden aangestoken om de overwinning van het licht op de duisternis te vieren. Het is een eeuwenoude traditie in Europa, vooral in Nederland en Duitsland. In Haaksbergen zijn de paasvuren vooral populair vanwege de sfeervolle ambiance en gezelligheid die het met zich meebrengt.

Ook hebben ze een belangrijke sociale functie en versterken de banden tussen de inwoners van het dorp. De bouw van de vuren is vaak een gemeenschappelijke inspanning, waarbij de inwoners van Haaksbergen samenwerken om de vuren op te bouwen. Het is een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven en die een belangrijke rol speelt bij het behouden van de lokale cultuur en geschiedenis.

Het verzamelen van het hout is een hele klus en vergt veel inspanning. Veel mensen rijden rond in de regio op zoek naar geschikt hout om te verzamelen. Zodra het hout is verzameld, begint de bouw van de paasvuren. De inwoners werken samen om de stapels hout op te bouwen en deze te bedekken met takken en ander materiaal om ze te beschermen tegen regen en wind.

Traditie getrouw vindt de Paasvuur Honesch plaats op Eerste Paasdag (31 maart 2024). Het hout wordt al weken van tevoren verzameld en terwijl je langzaam wegzakt in de vaak drassige grond staar je in de vlammen. Daarnaast is er een Paasvuur in Sint Isidorushoeve te vinden op het zomerfeestterein aan de Goorsestraat en een Paasvuur in Buurse (Feestweide, Haaksbergerweg).

Het begint in de avond, wanneer de lokale bevolking hun houtstapels aansteekt. Het vuur groeit als snel uit tot enorme vuren die de hele stad verlichten. De geur van brandend hout vult de lucht en warmte van het vuur is voelbaar tot ver buiten de stad. Het is een indrukwekkend gezicht om te zien hoe de vuren in nachtelijke hemel oplichten.

Meer verhalen uit Haaksbergen

 1. Doe-tips

  Tips voor de meivakantie!

  Geschreven door Corine
 2. Doe-tips

  Wat te doen met Hemelvaart? Vind hier de 5 leukste tips op een rij.

 3. Doe-tips

  Ontdek de Magie van het spoorverleden bij Museum Buurtspoorweg Haaksbergen

  Geschreven door Museum Buurtspoorweg
 4. Doe-tips

  Voetgolf in Twente

Tip je vrienden

facebook twitter